Насловна РАЗНО Пољопривредници Стига одложили протест, Министарство обећало помоћ

Пољопривредници Стига одложили протест, Министарство обећало помоћ

149

Пољопривредници Стига саопштили су да су одложили протест, заказан за сутра у Пожаревцу због несташице азотних минералних ђубрива јер је Министарство пољопривреде обећало да ће га обезбедити.

Председник Управног одбора Независне асоцијације пољопривредника Србије (НАПС) Иван Вучковић рекао је за Бету да су после најаве протеста пре два дана позвани у Министарство пољопривреде где им је обећана помоћ у обезбеђењу ђубрива.

-Нисмо желели да поверујемо у обећање, па смо позвали министра пољопривреде Бранислава Недимовића да додје у Пожаревац и пољопривредницима саопшти обећање да ће се обезбедити минерално ђубриво и да ће колико је могуће утицати на цену, рекао је Вучковић.

Додао је да ће Недимовић доћи у Пожаревац у понедељак и да се због тога одлаже протест.

Пољопривредници Стига најавили су пре два дана протесну шетњу тракторима кроз Пожаревац због несташице и троструког поскупљења минералног ђубрива уреа без кога је немогућа прихрана јесењих и пролећних житарица.

Рекли су, најављујући протест, да га организују како би апеловали на потенцијалан озбиљан проблем и како би Влада Србије била свесна тога.

-НПК ђубрива нисмо довољно бацили на јесен, а ако не бацимо ни азота, што је извесно, с обзиром на то да га нема и да је прескуп, биће катастрофа. Нећемо моћи да очекујемо принос пшенице већи од две-три тоне по хектару, а питање је каквог ће квалитета бити. Све ће се то одразити и на државу и све њене грађане јер пшенице неће бити а хлеб ће бити неквалитетан – рекао је пре пар дана Вучковић и истакао да ће, уколико надлежни не реагују на најављен протест упозорења, од недеље и друге чланице НАПС-а, свака за себе, организовати протесте све док се не укључе у решавање проблема.

Извор: Бета, Агросмарт