Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВO „ЂАЈИЋ“ У КОВИЉУ: Царство келерабе и плавог патлиџана

ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВO „ЂАЈИЋ“ У КОВИЉУ: Царство келерабе и плавог патлиџана

26

Пише: Светлана Мујановић

Захваљујући напредним технологијама, донекле и промени климе, у нашој земљи се последњих година одомаћило поврће којем ови простори некада нису били „домовина“. Свашта се гаји, али једино млади повртар Чедомир Гајић у Ковиљу, надомак Новог Сада, на целом имању гаји искључиво плави патлиџан и келерабу. Ђајић је по образовању дипломирани инжењер електротехнике, али га столица „није држала“ па се отиснуо у аграрне воде, иако му нико од предака није паорисао.

И уместо да, као сви овдашњи баштовани, гаји парадајз, паприку, краставце и кромпир, или неко друго домаће поврће, Чедомир је одлучио да на комплетном газдинству производи келерабу и плави патлиџан. Тако ове две повртарске биљке у Ковиљу, као у неком само њиховом баштованском царству, бујају у 136 пластеника који се простиру на једном и по хектару, али се гаје и на отвореном пољу. И ту се овај вредни визионар неће зауставити. Планова има на претек, као и вољу да их реализује, а не недостаје ни упорност. А поглед сеже у Европу.

Купац један, али вредан

А где и коме ово поврће продаје, прво је питање које се намеће сваком ко чује за асортиман производа на Ђајићевим њивама.

– Одабир врста није случајан – прича Чедомир. – Трагао сам за поврћем које се у околини не производи на великој површини, као почетнику било ми је потребно да гајим биљке које нису захтевне. Пре три вегетације повезао сам се са Лидлом и избор је пао на келерабу и плави патлиџан. Испоставило се да би кроз овај трговински ланац могао да пласирам дупло више плодова. Овако, предам им само 150 тона, односно 15 вагона плавог патлиџана и 200.000 комада келерабе. Све се ради у систему Глобал ГАП и поштују се строги стандарди које овај трговински ланац има, када су у питању биљни производи.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us