Pomama za pečenjem pred novogodišnje i božićne praznike

U vranjskoj pečenjari “Manić” se i ove godine, pred doček Nove 2025, radi punom parom, kako bi svoje standardne mušterije na vreme snabdeli prasećim, jagnjećim i pilećim pečenjem. Kilogram prasećeg pečenja sa kostima ovde košta 1.590 dinara, bez kostiju je 1.890, jagnjeće 2.400, a pileće 590. U ponudi imaju i suve svinjske proizvode sušene na tradicionalan način, pa tako kilogram suvog svinjskog mesa staje 1.800, prženica 1.850, domaća kobasica 1.000 dinara.

Proteklih dana imali su i mnogo ponuda za uslužno pečenje prasića, ali oni zbog obimnog posla nisu mogli da izađu u susret mušterijama. Redovno su, međutim, u poslednje dve do tri nedelje, primali rezervacije sugrađana koji su hteli da se kod njih na vreme obezbede pečenjem.

Naši sugrađani uveliko rezervišu pečenje i za Božić. Mnogi su to već uradili prilikom rezervacije pečenja za Novu godinu – kaže Goran Manić, vlasnik ove pečenjare i ističe da ove godine praseće prečenje prodaju po nižoj ceni u odnosu na prošlu godinu s obzirom da je njihova otkupna cena pala.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18