Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Pomoć iz prirode tokom aprila

Pomoć iz prirode tokom aprila

611

Srbija obiluje lekovitim biljem. Gde god da kročite naćićete neku travku koja je dobra za pritisak, čišćenje organizma i krvnih sudova, za smirenje, za želudac, jetru, žuč ili zaceljivanje rana. Potrebno je samo da izađete negde u prirodu, gde je čisto, gde nema izduvnih gasova i da pokupite svoje pomoćnike u održavanju zdravlja. Vidar Miodrag Todorović čije čajevi i rakije Mio Bilje pomažu i najtežim bolesnicima već tri decenije, dao je nekoliko saveta, šta brati i za šta je dobro.

Hrastov lišaj (ima ih više vrsta) – često ih nazivamo biljnim antibiotikom i  njihovi se lekoviti oblici najčešće koriste kao sredstva za smirivanje kašlja kod upale gornjih disajnih puteva.

Podbel – ima lekovita svojstva za lečenje upornog i hroničnog kašlja i drugih problema sa disajnim organima kao što su bronhitis, laringitis, upala pluća, otežano disanje, astma i promuklost. Podbel je blagotvoran i za upaljenu sluzokožu, jer sprečava njeno iritiranje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama još je efikasniji.

Ljubičica – upotrebljava se kao sredstvo koje podstiče znojenje kod katara pluća, gušobolje, boginja, ublažava grčevit kašalj i veliki kašalj.

Maslačak – pojačava funkcionisanje jetre, u slučaju hepatitisa i žutice, kod endometrioze i bolova u dojkama, varenju tako što stimuliše oslobađanje žuči iz jetre i žučne kese, u smanjenju zadržavanja tečnosti, pomaže pri varenju, prevenciji pojave kamenja u žučnoj kesi.

Glog – kod slabosti srca, čisti krvne sudove, snižava krvni pritisak, kod gušenja i osećaja pritiska, blag antiaritmik.

Jagorčevina – pomaže u smanjenju glavobolje, deluje umirujuće i smanjuje nervozu, leči nesanicu, vrtoglavicu i nesvesticu. Koristi se i za lečenje bolesnih bubrega i reumatizma.

Zorica Dragojević