Pomoć opštine Prijepolje razvoju seoskog turizma

Opština Prijepolje opredelila je 750.000 dinara za razvoj seoskog turizma, a na nedavni konkurs za podsticajna sredstva javilo se osam od ukupno 13 domaćinstava koliko ih je registrovano za ovu vrstu delatnosti. Oni su dobili pojedinačno od 30.000 do 150.000 dinara, a sredstva su namenjena za nabavku opreme za kupatila, kuhinje, uvođenje centralnog grejanja ili unapređenje rekreativnih sadržaja i smeštajnih kapaciteta u seoskim domaćinstvima.

Za podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta mogli su da konkurišu sva registrivana seoska gazdinstva koja su u aktivnom statusu i imaju kategorisane smeštajne kapacitete.

-Na ovaj način lokalna samouprava želi da da svoj doprinos razvoju seoskog turizma- kaže Dušica Bajić, članica Opštinskog veća.

Ovo je inače prvi put da opština Prijepolje izdvaja sredstva za podršku aktivnostima na razvoju ruralnog turizma kroz unapređenje ponude, smeštaja i ugostiteljskih usluga koje pružaju registrovana seoska domaćinstva koja izdaju smeštaj turistima. U prijepoljskom kraju mnogo je domaćinstava koja se bave seoskim turizmom, a najviše u Kamenoj Gori, Sopotnici, na Jadovniku i Jabuci. Međutim, svega ih je 13 kategorisano i pored brojnih napora nadležnih da sve uvedu u legalne tokove.

-Ulaganje u razvoj ruralnog turizma samo je još jedan vid podrške razvoju sela. Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu bio je i neka vrsta probnog balona. Ispitali smo i proverili interesovanje seoskih domaćinstva da bi znali da li da i u buduće izdvajamo sredstva za ovu namenu i u kom obimu- kaže Ifet Hamzić, viši savetnik za poljoprivredu opštinske uprave u Prijepolju.

Ž. Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar