Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Помоћи микроорганизмима да „оздраве“ земљиште

Помоћи микроорганизмима да „оздраве“ земљиште

136

Компанија OLMIX из Француске, чији је представник Шмек комерц, је на наше тржиште допремила активатор земљишта познат под именом ГО2. Дакле, нема уношења нових хранива и њиховог гомилања у биљкама недоступним облицима, већ „оживљавање“ земљишта активацијом микроорганизама. 

У земљишту постоје две различите врсте микроорганизама, аеробни – којима је за живот потребан кисеоник и анаеробни који живе без њега. За „оздрављење“ земљишта важни су аеробни који су „добри“, они трансформишу остатке биљака у хумус и оксидацијом претварају минерале у расположиве форме које биљке могу да користе. Тако, без обзира да ли хранљиви елементи потичу из ђубрива или су присутни у земљишту, они морају бити оксидирани да би их биљке искористиле. Микроорганизми су одговорни и за капиларност земљишта која омогућава кретање воде у земљишту и на тај начин и кореновом систему ствара прилику да продире дубље у земљиште где сада има и кисеоника и хране и воде.

Ове промене не може донети ни једно ђубриво, то може учинити само активатор плодности који одржава биолошку активност и живот у земљишту. Најбољи резултати се добијају континуираним коришћењем активатора. Потребно је да прође дужи временски период да се подстакне развој корисних аеробних микроорганизамда би се на тај начин осигурало повећање биолошке активности у земљишту – што ће на крају довести до многих користи за само земљиште а наравно и биљке које се на њему гаје и које ће, захваљујући раду микроорганизама, моћи да искористе сва хранива и воду који су дуго били заробљени не само у ораничном слоју већ и дубље, испод плужног ђона који ће се временом разбити.

Текст: С.М.