Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Pomoći mikroorganizmima da „ozdrave“ zemljište

Pomoći mikroorganizmima da „ozdrave“ zemljište

356

Kompanija OLMIX iz Francuske, čiji je predstavnik Šmek komerc, je na naše tržište dopremila aktivator zemljišta poznat pod imenom GO2. Dakle, nema unošenja novih hraniva i njihovog gomilanja u biljkama nedostupnim oblicima, već „oživljavanje“ zemljišta aktivacijom mikroorganizama. 

U zemljištu postoje dve različite vrste mikroorganizama, aerobni – kojima je za život potreban kiseonik i anaerobni koji žive bez njega. Za „ozdravljenje“ zemljišta važni su aerobni koji su „dobri“, oni transformišu ostatke biljaka u humus i oksidacijom pretvaraju minerale u raspoložive forme koje biljke mogu da koriste. Tako, bez obzira da li hranljivi elementi potiču iz đubriva ili su prisutni u zemljištu, oni moraju biti oksidirani da bi ih biljke iskoristile. Mikroorganizmi su odgovorni i za kapilarnost zemljišta koja omogućava kretanje vode u zemljištu i na taj način i korenovom sistemu stvara priliku da prodire dublje u zemljište gde sada ima i kiseonika i hrane i vode.

Ove promene ne može doneti ni jedno đubrivo, to može učiniti samo aktivator plodnosti koji održava biološku aktivnost i život u zemljištu. Najbolji rezultati se dobijaju kontinuiranim korišćenjem aktivatora. Potrebno je da prođe duži vremenski period da se podstakne razvoj korisnih aerobnih mikroorganizamda bi se na taj način osiguralo povećanje biološke aktivnosti u zemljištu – što će na kraju dovesti do mnogih koristi za samo zemljište a naravno i biljke koje se na njemu gaje i koje će, zahvaljujući radu mikroorganizama, moći da iskoriste sva hraniva i vodu koji su dugo bili zarobljeni ne samo u oraničnom sloju već i dublje, ispod plužnog đona koji će se vremenom razbiti.

Tekst: S.M.