Насловна РАЗНО Ponovo protesti stočara

Ponovo protesti stočara

289

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije pozvalo je na protest 12. maja u Beogradu sva Udruženja stočara i stočare zbog katastrofalnog stanja u ovoj grani poljoprivrede. Protest će biti održan u 13:00 ispred Predsedništva Republike Srbije.

Problemi stočara nisu nestali i pored učestalih sastanaka sa ministarkom poljoprivrede i izgleda da ih je samo više. Mlekare ne otkupljuju mleko ili ga odbijaju uz izgovor da je u njemu puno alfatoksina, a nacionalna  referentna laboratorija ne radi jer, po rečima poljoprivrednika, nema „fiskalnu kasu“.

Kako bi se izbegao kolaps u stočarstvu Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije traže zaštitu domaćeg tržišta tvrdih sireva i zaštitu tržišta mleka u prahu.

-Država ne želi da zaštiti domaće tržište od jasno dampingovanih cena uvoznih sireva i mleka u prahu koji su trenutno na vinou od 3,5 evra za sir i 3,4 evra za punomasno mleko u prahu.  Kako je za kilogram sira potrebno 10 kilograma mleka čija je cena 0,52 evra na tržištu EU, jasno je da se evropski viškovi plasiraju izvan Evropske unije po dampingovanim cenama – zbog ovakve situacije stočari su razočarani u ministarstvo i pregovore i pozivaju na protest.

Tekst: Z.D.