Насловна РАЗНО ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023: КО НАС, ЧИМЕ И КАКО ХРАНИ

ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023: КО НАС, ЧИМЕ И КАКО ХРАНИ

63

На представљању Пописа пољопривреде 2023. године, на коме су учествовали Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу ЕУ делегације у Србији, Милица Ђурђевић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарстава и водопривреде и Драгана Марковић, начелница Одељења статистике пољопривредеи шумарства РЗС, саопштени су резултати ранијих пописа, али и представљене новине у овом који, као и онај општи, због ковида касни годину дана.

Према речима Миладина Ковачевића, који је отворио конференцију „У сусрет попису пољопривреде“,у Београд,у овај попис биће обављен од 1. октобра до 15. децембра, први прелиминарни резултати биће објављени најкасније до 31. јануара 2024. а остали ће се објављивати сукцесивно, најкасније до 31. децембра 2025. године. Он је такође поручио да ће ће попис бити једним делом финансиран из претприступних фондова Европске уније, а остатак из републичког буyета.

Колико се ситуција променила у односу на анкетни попис из 2018, показаће попис који креће 1. октобра. Да ли се смањио број обрадиве површине, какав је састав пољопривредних врста и број и састав стоке и машина, питања су на која ће се одговарати целе ове године, па ћемо моћи да стекнемо прецизан увид у то ко нас, чиме и како храни.

Европска унија ће, према речима шефа Одељења за сарадњу ЕУ Делегације у Србији Николе Бертолинија, за попис издвојити 20 милиона евра. Бертолини је похвалио напоре државе Србије да, савременим методама, попут дигитализације, ухвати корак са другим европским државама.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарстава и водопривреде Милица Ђурђевић је рекла да ће се пописати пољопривредна и породична пољопривредна газдинства и навела да у Србији, према подацима Управе за аграрна плаћања, сада има 466. 000 газдинстава, од чега је 462.000 породичних. На основу података из Регистра пољопривредних газдинстава, највећи број носилаца пољопривредних газдинстава стар је преко 70 година.

Попис је замишљен тако да ће се неки подаци повлачити из система Републичког завода за статистику, урађених у општем попису, у којем смо учествовали прошле године, а пољопривредници су позвани да преко електронског система еРПГ који стартује у понедељак, сами попуне неке од података.

И. Р.