Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД POPIS POLJOPRIVREDE 2023: KO NAS, ČIME I KAKO HRANI

POPIS POLJOPRIVREDE 2023: KO NAS, ČIME I KAKO HRANI

575

Na predstavljanju Popisa poljoprivrede 2023. godine, na kome su učestvovali Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju EU delegacije u Srbiji, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede i Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivredei šumarstva RZS, saopšteni su rezultati ranijih popisa, ali i predstavljene novine u ovom koji, kao i onaj opšti, zbog kovida kasni godinu dana.

Prema rečima Miladina Kovačevića, koji je otvorio konferenciju „U susret popisu poljoprivrede“,u Beograd,u ovaj popis biće obavljen od 1. oktobra do 15. decembra, prvi preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. a ostali će se objavljivati sukcesivno, najkasnije do 31. decembra 2025. godine. On je takođe poručio da će će popis biti jednim delom finansiran iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a ostatak iz republičkog buyeta.

Koliko se situcija promenila u odnosu na anketni popis iz 2018, pokazaće popis koji kreće 1. oktobra. Da li se smanjio broj obradive površine, kakav je sastav poljoprivrednih vrsta i broj i sastav stoke i mašina, pitanja su na koja će se odgovarati cele ove godine, pa ćemo moći da steknemo precizan uvid u to ko nas, čime i kako hrani.

Evropska unija će, prema rečima šefa Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji Nikole Bertolinija, za popis izdvojiti 20 miliona evra. Bertolini je pohvalio napore države Srbije da, savremenim metodama, poput digitalizacije, uhvati korak sa drugim evropskim državama.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Milica Đurđević je rekla da će se popisati poljoprivredna i porodična poljoprivredna gazdinstva i navela da u Srbiji, prema podacima Uprave za agrarna plaćanja, sada ima 466. 000 gazdinstava, od čega je 462.000 porodičnih. Na osnovu podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, najveći broj nosilaca poljoprivrednih gazdinstava star je preko 70 godina.

Popis je zamišljen tako da će se neki podaci povlačiti iz sistema Republičkog zavoda za statistiku, urađenih u opštem popisu, u kojem smo učestvovali prošle godine, a poljoprivrednici su pozvani da preko elektronskog sistema eRPG koji startuje u ponedeljak, sami popune neke od podataka.

I. R.