Насловна РАЗНО Поред хране, важан је и избор товљеника

Поред хране, важан је и избор товљеника

14

Домаћи узгајивачи желе добро да раде посао, посвећени су имању, али, без обзира на то или можда управо због тога што је традиција узгоја прасади веома дуга, често су стављени пред велике дилеме. Сваки српски узгајивач пита се коју прасад да купи, која је најбоља, најнапреднија, како треба да изгледа идеална штала, која је најбоља храна за прасад или тов свиња.

У последње време све већи број произвођача пршута увиђа важност коришћења квалитетне сировине у производњи, а поготово важност интрамускуларне масти за бољи крајњи укус производа. Значај расе свиња у организованој конвенционалној производњи за прераду у будућности ће бити све већи, и то је чињеница која је многим узгајивачима све јаснија и о томе воде рачуна, кажу у компанији САНО..

Како истичу њихови стручњаци за свињогојство, прасад најбољег генетског потенцијала данске је генетике: дански ландрас, дански јоркшир, хибрид и дански дурок. Резултати истраживања у региону показују да крмаче данског ландраса имају значајно више опрасене прасади од других врста свиња за узгој: између 12 и 15 комада.

Дански Ландрас, бела свиња,  позната је по доброј плодности и као брижна и пажљива мајка. Крмача праси просечно 10 -12 живих прасади, тежине око 1,2 кг који за 30 дана достижу телесну масу до 7,5 кг. За 190-200 дана товљеници имају 100 кг. Њихова меснатост је веома висока (преко 60% у полуткама). С друге стране, раса Јоркшир је најбоља раса с обзиром на дневну добит, искоришћење хране, проценат и квалитет меса. Ове свиње такође су високоплодне. Одликују се раном дозрелошћу, имају добра товна својства у класичном тову до 100кг, али исто тако и у продуженом тову до већих завршних телесних маса. Дневни прирасти се крећу обично између 700 и 800 грама у производним условима. Јоркшир је мање склона стресној осетљивости, има снажну конституцију и добар квалитет меса.

Дурок је америчка раса, настала у 19. веку, црвенкасто-смеђе длаке, добрих товних својстава, добре отпорности на стрес и квалитета меса, с високим процентом интрамускуларне масти, истичу наши стручњаци Ноге су у правилу снажне и доста дуге, што омогућује добро кретање на паши. Плодност је неуједначена и креће се од 8 до 12 прасади у леглу, али је то често последица начина држања.

Дански хибрид је укрштени Ландрас и Јоркшир, високоефикасан за гајење јер комбинује високу плодност и изванредне мајчинске способности данског ландраса, с изврсним квалитетом меса данског јоркшира. Снага данског хибрида у положају и телу ногу осигурава високу дуговечност и мање производне трошкове.

Када фармер одабере расу коју ће гајити, поставља се питање чиме их хранити. Компанија САНО развила је нову линију производа за товне свиње. Комбинација витамина, минерала и аминокиселина прилагођена је свакој фарми, и омогућује уравнотежен тов, истичу у овој компанији. Међу њиховим производима издвајају се СУСан Маст УН, с високом концентрацијом лизина, СУСан Маст Топ ВМ, за високи дневни прираст, СУСан Маст Маис, за оброке са високим уделом кукуруза, као и МастСан, за оптималну исхрану, што као резултат има мање трошкове узгоја.

Нови производи усмерени су на стимулацију прираста меса, посебно у почетном тову до 70кг тежине, јер у тој фази постоји високи потенцијал стварања мишићног ткива. Због тога прасад у фази почетног това треба хранити по вољи, препоручују стручњаци САНО. Обликовање оброка је такође од кључне важности. Да би конзумација хране била што боља, храна мора бити укусна и мирисна. Како би се омогућио неометани раст, однос енергије према осталим хранљивим материјама нпр. протеинима мора бити оптималан. Кроз оптимизацију искоришчавања хранљивих материја могуће је уштедети на трошковима производње.

Правилан избор раса, и исхрана прилагођена томе да доноси најбоље резултате, гарантује да ће фармер бити задовољан и да неће морати да лута, тражећи најбоље решење, закључују у САНО.