Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПОРОДИЦА ВАСИЋ ИЗ БЕЧЕЈА ОСАМ ГОДИНА УЗГАЈА РЕТКУ РАСУ ПАСА: Дого канарио...

ПОРОДИЦА ВАСИЋ ИЗ БЕЧЕЈА ОСАМ ГОДИНА УЗГАЈА РЕТКУ РАСУ ПАСА: Дого канарио – пас који плени

117

Породица Васић из Бечеја осам година уназад негује велику љубав према псима расе дого канарио, који воде порекло из Шпаније, тачније с Канарских острва, по којима су и добили име.

Главни „кривац“ за то је глава породице, Бранислав, који је још као младић исказао интересовање за псе велике расе, па је тако уз подршку супруге Ане и две ћерке Лене (14) и Ларе (6), из хобија почео да се бави одгојем канарског пса, који је још познатији и као перо де преса канарио.

Пише: Зорана Љубојев

– Супруга и ја смо одувек имали псе. Ова раса нас је заинтригирала пре 15 година, откако смо заједно. У овој раси смо се пронашли и надам се да ћемо се још дуго бавити њоме. Наш први пас Akoran de Eterna Primavera био је млади зрели шампион Србије. Увезен је 2015. године баш са Тенерифа. Он тренутно има скоро осам година и јако смо задовољни њиме. Надамо се да ће поживети још дуго, иако је животни век ове расе од девет до дванаест година – започиње причу Бранислав Васић, по струци иначе стоматолог, а по занимању менаџер једне фармацеутске компаније. С именом и карактеристикама овог пса сусрео се још 1995. године, у књизи кинолошког судије Радета Дакића Киће „Борбени пси”.

Узимајући у обзир бурну историју ове расе, пре него што се одлучио да узме првог пса, наш саговорник је од одгајивача с Тенерифа, који се три генерације уназад баве овом расом, сазнао да је приликом одгоја годинама уназад рађена селекција паса. Сваки пас који је икада показао агресивност према члану своје породице и деци био је искључен из селекције или успављиван.

Најважнија рана социјализација и дресура

Иако на први поглед делује застрашујуће, уколико се правилно социјализује и обучи, дого канарио је веран кућни љубимац и заштитник породице, посебно деце. Он је миран и уравнотежен пас, изузетно привржен власнику. Важи за храброг и опрезног пса који може бити одличан чувар. Неповерљив је према свима, и може показати знаке агресије према странцима, као и другим псима. Захтева што ранији почетак дресуре и социјализације.

– Њима су деца, други пси, чак и мачке које имамо, чланови породице и они се понашају у складу с тиме. Најважније је поставити границе на време, јер је раса изузетно моћна, експлозивна, доминантна и воли да наметне доминацију другим псима и странцима. Ову расу никако не бих препоручио почетницима јер они не знају како да одреагују у току одрастања овог пса и како да препознају неке знакове који касније могу да прерасту у одређене проблеме. Зато је важно и да се пси ове расе набаве од одговорних одгајивача, који ће пружити одговарајућу подршку и савете око њиховог узгоја – каже Бранислав и додаје да сву уложену енергију, љубав и пажњу ови пси враћају вишеструко, те да у њима проналази свакодневну радост и срећу.

Његова супруга Ана, такође докторка стоматологије, не крије да се у ову расу заљубила веома брзо, а осим њиховог изгледа, привукла ју је и њихова нарав и оданост.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us