Porodični proizvodi stigli i do Italije

Pre 16 godina Milena i Tomislav Stanisavljević vratili su se iz Leskovca u rodno selo, Malu Crkvicu kod Bojnika, i napravili pravi raj. Iako su u osmoj deceniji života, ne posustaju s radovima u dvorištu, pčelinjaku i voćnjaku. Čuvari su tradicije, ali se u Pustoj Reci prepoznaju i po humanim delima.

Za dobrodošlicu med, sok od aronije i šljivovica. Svaki kutak u domaćinstvu Stanisavljevića odiše toplinom, ljubavlju, skladom. Takav je, kažu Milena i Tomislav, i njihov brak. Vredni, srdačni i nadasve plemeniti.

Uvek se nađu komšijama, pomažu i siromašnima. Tokom vanrednog stanja delili su med. Mladi volonteri sladili su se i Mileninim kolačima. Otuda i nagrada „Dobročinitelj“.

„Meni je to zadovoljstvo. Ja volim ljude. Ljudi nekako vole mene. Ja sam i pre ove nagrade, ja sam radila, pravila sam razne nošnje za decu“, navodi Milena Stanisavljević iz Male Crkvice.

Uz svaku biljku ide zanimljiva priča. Tomislav je inženjer pejzažne arhitekture. Podjednako uživa u cveću i pčelinjaku koji je okružen raznim voćem. Od šljiva do mušmula. Imaju 1.000 stabala.

„Od toga se spremaju džemovi i suši se voće, pečem rakiju. Stalno imam neka posla od jutra do mraka i nije mi teško“, navodi Tomislav Stanisavljević iz Male Crkvice.

Špajz pun specijaliteta. Tu su i brojna priznanja za Milenin slavski kolač i stara jela. Čuva od zaborava i prag kuće preko kojeg je prešla kad se udala, pokućstvo od davnina, tkane i vezene radove. Iz ruku u ruke ide i njena knjiga, jedina o tradiciji i običajima u Pustoj Reci.

„Mnogi mladi kad pročitaju knjigu pitaju se da l’ je moguće da je bilo tako, a bilo je. I što se tiče poljoprivrednih radova i raznih zanimanja i zanata“, navodi Milena.

Širom su otvorena vrata doma Stanisavljevića u Maloj Crkvici. Uz simbolične poklone, italijanski fotografi odavde su poneli i prelepe utiske. Česti gosti su im i đaci. Najsrećniji su kada im dođu deca i unuci.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18