Poskupele namirnice za pripremu slavske trpeze

Počelo je vreme slava i pripreme kolača, torti i slavske trpeze, ali su za 20 do 40 odsto poskupele namirnice koje su neophodne za pripremu. Proizvođači kažu da je sušna godina uticala na povećanje cena.

Jesen je ubrala lišće sa grana, a Dejan Jevtić iz Čačka plodove oraha, koje ovih dana suši u Prislonici gde ima zasade na dva hektara. Pre sedam godina investirao je u njih iz hobija, ali i da dodatno zaradi.

„Cena će biti nešto viša sa obzirom na to da je manje rodio, jer je bila sušna godina i negde dvadesetak odsto je cena otišla gore, odnosno 800 do 1.000 dinara je cena jezgra po kilogramu“, navodi Dejan Jevtić iz Čačka, proizvođač oraha.

Tolika je cena jezgra oraha i na pijacama u Vranju i Jagodini, a u piljarama i prodavnicama i za pedeset odsto veća.

„Kupuju sada u vreme proslava slava, ali znatno manje kad prođe taj period“, navodi prodavac iz Vranja.

Njegova koleginica navodi da se kupuje mnogo manje u odnosu na prethodne godine, jer se, kako kaže, ne slavi kao što se slavilo do sada, uglavnom se svelo to na užu familiju. 

I ostale namirnice za pripremu kolača i slava su poskupele za 20 do 40 odsto. Domaćice kalkulišu, da li da kupe gotove poslastice ili da pripreme manje količine slavskih đakonija.

„Manje ćemo da pravimo nego što smo pravili, pola i više od pola manje. Šta će mora se tako, nema se para“, navodi domaćica iz Jagodine.

Suzana Adamović, prodavačica iz Jagodine navodi da se uglavnom kupuju gotovi kolači.

„Cena posnih, ali i mrsnih je ista – 420 dinara“, navodi Adamovićeva.

U poslastičarnicama koje kolače i torte spremaju po narudžbini cene su još i veće kilogram kolača je od 1.200 do 1.500 dinara.

„Kako su sirovine poskupele tako smo i mi morali da dignemo cene proizvodima. Pojedinci se bune ali su i svesni da je sve poskupelo i da jednostavno mora tako“, objašnjava Danijela Arsić, vlasnica poslastičare u Vranju.

Poskupljenja ili okolnosti zbog koronavirusa većinu ljudi će naterati da i ove godine slave u krugu porodice sa skromnijom trpezom.

Izvor: RTS

Foto: ich.unesco.org

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18