Poskupljenje jagnjetine stočarima daje minimalnu zaradu

Praznična trpeza, posebno u pirotskom kraju, ne može se ni zamisliti bez staroplaninske jagnjetine. Posle dve godine izuzetno niske otkupne cene, ove sezone jagnjetina je dvostruko skuplja. Stočari kažu da im nova cena od 450 dinara za kilogram žive vage, obezbeđuje tek minimalnu zaradu.

U toru domaćinstva Mladenović u selu Temska ostalo je samo nekoliko jaganjaca. Većinu su prodali po ceni koja je najbolja u poslednjih desetak godina. Zadovoljni su, iako su dobar deo zarade „pojela“ poskupljenja.

„Kad pogledaš gde je sve otišlo, kolko je zejtin, šećer, đubrivo, detelina, kukuruz setveni. Nema ko da radi, a poljoprivreda i selo traže da ti pucaju leđa da bi imao“, kaže Negica Mladenović iz Temske.

Cena jagnjadi je nova i dobra, ali su problemi u ovčarskoj proizvodnji stari i nerešivi.

„Borićemo se dok možemo, ali ostali ljudi ne mogu da nađu radnu snagu, ne mogu da nađu ovčare, što je broj jedan. Drugo nema radne snage u poljoprivredi za pripremu hrane. I to će biti veliki problem. Svi ‘oće drugo da rade, ali niko neće da čuva ovce . Mi radimo 20 sati dnevno“, kaže Zvonimir Ristić iz Rasnice.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da se, zahvaljujući povećanju cene jagnjadi, ovčarska proizvodnja napokon isplati.

„Kada je bila korona otkupljivači su otkupljivali jagnjad i po 180-200 dinara, ova od 450 dinara je neka približno realna cena za kilogram žive mere. Računajući da za svako prodano jagnje od Ministarstva poljoprivrede kroz subvencije naši poljoprivredni proizvođači dobiju još 2.000 dinara“, kaže Goran Popović, direktor PSSS Pirot.

Stručnjaci očekuju da nova cena jagnjetine zaustavi trend opadanja broja ovaca. Sredinom prošlog veka na Staroj planini bilo ih je oko 300.000, a danas je na teritoriji Pirotskog okruga registrovano samo 16.000.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo