Posla u plasteniku ima od jutra do mraka

Filip Tomašev iz Tomaševca jedan je od mladih poljoprivrednika kojem su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odobrena sredstva za nabavku plastenika.

Filipu će ovo biti šesti plastenik. U pet postojećih, poslednjih pet godina uzgaja mladi luk, zelenu salatu, paradajz i papriku. Ove povrtarske kulture gaji i na otvorenom jer, kako kaže, od ratarstva slaba vajda. Ratarstvom se bavi tek toliko da ima hrane za stoku, odnosno za potrebe domaćinstva.

– Pre pet godina nabavio sam jedan plastenik, pa je taj prvi doneo drugi, pa treći i tako redom. Zahvaljujući njima, uspeo sam da dobijem na konkursu i ovaj šesti, koji je mnogo veći i ozbiljniji. Pošto se kasnilo sa procedurama, pa i sa postavljanjem, u njemu ću posaditi kasni paradajz – priča Filip Tomašev.

Filip ima 29 godina i svoju budućnost vidi u povrtarstvu.

– U povrtarstvu ima mnogo više posla, ali se više i isplati. U plastenicima proizvodim i rasad, i za sebe i uslužno, pa posla stvarno ima od jutra do mraka. Kad ima najviše posla onda angažujemo i dodatnu radnu snagu iz sela – priča Tomašev.

Povrće koje proizvede, on plasira u lokalnoj piljarnici i na pijaci u Kovačici, kao i na pijacama u okolnim mestima i u jednom trgovinskom lancu. Svoj život Filip ne može da zamisli bez sela.

-Trenutno sam i zaposlen. Rekao sam mojima, dokle mogu da radim i da se bavim povrtarstvom, ja ću gurati. Kad ne budem mogao, povrtarstvo je moj izbor. Od njega može da se lepo živi. I više volim da u selu budem svoj na svome, nego u gradu niko – završava Tomašev.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime