Насловна ВЕСТИ После 30 година, свињско месо из Србије на тржишту ЕУ

После 30 година, свињско месо из Србије на тржишту ЕУ

370

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се током ове године очекује почетак пласмана свињског меса из Србије и на тржисте ЕУ, први пут после 30 година. Он је на ТВ Прва рекао да је Србија успешно зауставила сирење афричке куге свиња која је идетификована код домаћих и дивљих свиња на подручју Пиротског и Борског округа.

„И ту смо је зауставили, успели смо да санирамо, данас немамо великих проблема“, рекао је министар. Навео је да су створени услови и за излазак говеђег меса и јаја из Србије на већа тржиста. Министар каже да је у 2020. години 70 одсто пала потрошња говеђег места, а 20 одсто пала је потрошња свињског меса, јер нису радили хотели и ресторани, а да се настоји да се отворе нека нова тржишта за извоз. Министар каже да се ради на 49 пројеката за системе за наводњавање на простору Војводине и централне Србије.

„Ово је време озбиљних климатских промена. Суштина је да имате што више воде јер то значи већи квалитет производа и принос, а и већу зараду“, рекао је министар.

У развој система за наводњавање биће, каже, уложено око 100 милиона динара, укљуцујући и Фрушку гору. Каже да је Влада Србије јуче донела одлуку о упућивању 600 милиона динара на просторе локалних самоуправа угрожених од поплава.

Најавио је да ускоро доношење прописа који се односе на прераду воћа, поврћа и меса, а у априлу или мају и прописа о регулисању тржиста пољопривредних производа. Каже да очекује и решавање питања пензија за пољопривреднике. Недимовић је рекао да је пољопривредна производња у 2020. порасла пет одсто у односу  на 2019. која је била рекордна.