Posle mnogo godina traženja pronađeno Pčinjsko ćepe

Svoju bogatu kolekciju narodnih nošnji, ovih dana, Bojan Ristić iz Vranja, je sasvim neočekivano upotpunio Pčinjskim ćepetom. To je odevni predmet koji su ljudi ovog kraja prestali da koriste pre mnogo decenija, a za koji je mislio da ga nikada neće naći.

Verovatno bi i bilo tako da mu jedan stari Vranjanac, znajući čime se bavi,  nije ponudio neko staro ćebe sa tavana govoreći mu da taj materijal može da iskoristi za svoje potrebe. Bojan se ovom pozivu rado odazvao nestrpljivo iščekujući da vidi o kakvom ćebetu je reč.

– Kada smo ga skinuli sa tavana i otvorili pred mojim očima se ukazalo Pčinjsko ćepe za kojim sam godinama tragao. Odmah sam ga i rukom dodirnuo da se i na taj način uverim da sam uspeo da pronađem i ovaj komad zaboravljene narodne nošnje kraja u kome živim – priča ushićeno Bojan.

Ovim otkrićem nije bio iznenađen samo on, već i vlasnik Pčinjskog ćepeta koji svih nije znao da na tavanu čuva ovakvu starinu.

– Dedi je bilo drago kada sam mu rekao da ću nastaviti da ga čuvam i održavam. Sada je u mojoj kolekciji i predstavlja još jednog vojnika u stroju protiv zaborava – kaže Bojan.

Pronađeno ćepe, je prema njegovim rečima, zimski odevni deo stare narodne nošnje.  U ona stara vremena je rađeno od domaćeg crnog sukna ili braon boje. Svoju najveću namenu imalo je zimi kada su ljudi izlazili napolje.

– Ćepe, koje ima u svom sastavu i kapuljaču, je toliko veliko da su ljudi njime mogli bez problema da pokriju sve delove tela i na taj način se zaštite od snega ili vode koji bi mogli da naškode njihovom zdravlju – ističe Bojan i naglašava da su ga ljudi mnogo nosili u planinskim i moravskim selima i da je ono usled pojave novih industrijskih materijala, kao i poboljšanja kućnih uslova života, polako gubilo na svom značaju.

Zahvaljujući ovakvim ljudima kolekcija zaboravljene narodne nošnje Bojana Ristića se svakim danom povećava, a pred kojom zaborav gubi veliku bitku.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i FB Bojan Ristić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18