Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Posle više odlaganja obavljena setva paprika za proizvodnju rasada

Posle više odlaganja obavljena setva paprika za proizvodnju rasada

368

Čim je mraz popustio, a temperature tokom dana i noći otišle u plus Snežana Stošić iz Aleksandrovca, kod Vranja, je obavila setvu paprike za proizvodnju rasada za ranu plasteničku proizvodnju, koju je više puta do sada odlagala.

Seme paprike varadinke izvanredne za spremanje ajvara, ljute fortese i leksovačke bele duge pogodne za prženje i pečenje, zasejala je u supstratu plastičnih kontejnera. Pošto ih je dobro zalila i ušuškala najlonom u plasteniku, ona je sa sinom Predragom aktivirala sijalice za zagrevanje unutrašnjosti u slučaju da dođe do pada temperature i pojave mraza. Ukoliko sve ide onako kako je planirala njen rasad će za pikiranje stići krajem ovog, a za rasađivanje aprila meseca, dok će prve plodove izneti na pijacu krajem maja.

Setvu krastavaca i paradajza planira da obavi do 10. februara. I ove godine u plasteniku će se naći seme krastavca ugur, čije plodove će prodavati od 1. Maja, pa sve do 1. novembra.

– Ova sorta krastavca proizvodi se od ranog proleća, pa do kasne jeseni u zaštićenom prostoru i on redovno daje visoke prinose – kaže Snežana.

Odmah uz krastavac naša sagovornica će zasaditi visokoprinosni paradajz pink rok, roze boje, odličnog ukusa, dugog roka trajanja i koji na cvetnoj grani može da formira četiri do pet plodova.

– Ova vrsta paradajza je pogodna za proizvodnju tokom cele godine kako u zaštićenom prostoru tako i na otvorenom polju – pojašnjava Snežana .

Tekst i foto: Gordana Nastić