Насловна РАЗНО Пошумљавање обале Тисе

Пошумљавање обале Тисе

12

Волонтери компаније Јapan Tobacco International и чланови удружења Спасилачки тим „Тиса“ засадили су 825 садница храста лужњака, што уз 825 засађених у марту ове године, износи чак 1.650 новозасађених садница на површини од 1 хектара у приобаљу реке Тисе. Пројекат пошумљавања потиског приобаља покренуло је удружење Спасилачки тим „Тиса“ у сарадњи и уз подршку компаније Јapan Tobacco International.  

Укупна вредност пројекта износи 2,6 милиона динара. Циљ пројекта је унапређење стања реке Тисе, што ће се постићи пошумљавањем, патролирањем реком и подводним снимањем дна сонаром, од границе са Мађарском до бране у Бечеју, како би се прикупили подаци који ће служити као основа за израду препорука за унапређење овог подручја.  

– Ово је још једна у низу активности које наше удружење спроводи са циљем очувања потиског региона. Велики је посао урађен, али је велики и пред нама, имајући у виду да је заштита животне средине посао који никада не престаје – изјавио је Нандор Барањи, председник удружења Спасилачки тим „Тиса“.

– Са задовољством смо подржали пројекат пошумљавања приобаља реке Тисе јер је ово добра прилика да допринесемо унапређењу и заштити животне средине потиског региона. Драго нам је што су Спасилачки тим „Тиса“ и грађани Сенте у нама препознали доброг комшију, а оно што је сигурно, јесте да ће у ЈТИ-у и у будућности имати партнера у реализацији сличних пројеката.“ – истакао је Александар Живков, директор фабрике ЈТ Интернатионал а.д. Сента 

У оквиру пројекта биће спроведене и друге активности са циљем да се у друштвеној заједници скрене пажња на важност заштите животне средине. За грађане ће бити организована предавања на тему очувања реке Тисе и њеног приобаља, као и изложба фотографија снимљених под и над водом током спровођења пројекта.  

Од када послује у Србији, компанија ЈТИ је реализовала низ активности усмерених ка унапређењу локалне заједнице. У Сенти, где се налази ЈТИ фабрика, компанија је помогла реконструкцију позоришта и градске фонтане, обнову градског базена, као и оснивање Дневног центра за инвалиде рада. За допринос локалној заједници у којој послује, ЈТИ је добитник признања Виртус.

Фото: Промо