Potreban plan za sadnju bašte

Planiranje bašte počinje sa pravljenjem plana sadnje povrtnjaka. Pre početka planiranja bašte, prvo se treba prisetiti prošlogodišnjeg plana bašte, da bismo znali koje smo povrće u kom delu bašte sadili, jer se u organskoj proizvodnji provće rotira svake godine

U periodu od tri do pet godina, zavisno od biljaka, povrtnjak se može saditi na istom mestu. Naravno ima i izuzetaka, paradajz i jagode se na istom mestu mogu gajiti samo dve ili tri godina. Smena useva u vremenu i prostoru zove se plodored i posebno je važan za bio-baštovane, koji ne koriste veštačka đubriva, već planskom sadnjom obezbeđuju optimalne uslove za rast biljaka.

„Bitno je napraviti raspored i planirati gde će koja biljna vrsta biti posađena u bašti. Biljke mogu da obole od različitih bolesti, pa će ostati u zemljištu štetočine koje napadaju tu biljku, a sledeće godine, napašće istu tu vrstu biljaka. Trudimo se da svake godine na određenoj površini zamenimo vrstu koju gajimo“, reklaje Milka Dragišić, profesor u Poljoprivrednoj školi PK „Beograd“.

Pred raspodelu biljaka potrebno je izmeriti površine sadnog dela bašte da bismo tačno znali koliko čega možemo da sadimo. Nije važno kolika je površina bašte, uz pravilnu organizaciju, plodored i kombinaciju biljaka možemo proizvesti povrće za svoje potrebe.

Osnova organske proizvodnje je mešovita setva povrća i zato treba obratiti pažnju na dobre i loše susede u povrtanjaku. Dobri susedi čuvaju jedni druge od raznih štetočina i daju zdrave i dobre prinose.

Za povrtnjak je važno da bude na mestu sa dosta sunca, minimum šest sati dnevno. Ali, ako ne može biti okrenut ka jugu, onda bar ka jugoistoku ili jugozapadu.

Prilikom osnivanja povrtnjaka, bez obzira za koji vid baštovanstva se odlučili osnovne stvari o kojima treba voditi računa su: izbor semena, đubrenje, dubina setve i navodnjavanje.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18