Potrebna zaštita vinove loze

Zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od početak dodirivanja bobica, do faze zatvaranje grozda: potpuno dodirivanje bobica.

Vinova loza se nalazi u fenofazi kada je osetljiva na infekciju od stranje gljive prouzrokovača sive truleži grožđa (Botritis cinerea), pepelnice vinove loze (Uncinula necator) i plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola). S obzirom da se od petka najavljuje višednevni kišni period koji može stvoriti povoljne uslove za infekciju i dalje širenje navedenih patogena, proizvođačima se, pred najavljene padavine, preporučuje primena kombinacije fungicida: Cantus, Bosco, Corvet WG, Dekada (boskalid) u količini 1-1,2 kg/ha, plus Folpan 80 WDG u koncentraciji 0,15-0,2% ili Fighter u količini 1,25-2,4 kg/ha ili Solofol (folpet) 1-1,5 kg/ha

Sprovođenje tretmana se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno