Potrebni novi izvori proteina u stočnoj hrani

Rat u Ukrajini i poremećaji na svetskom tržištu, kao i veliki rast cena, primoravaju mnoge evropske države da tragaju za održivim i novim izvorima proteina u stočnoj hrani, rečeno je na sastanku o održivim i pristupačnim proteinima u stočnoj hrani koji je u Kongresnom centru „Master“ organizovala Kraljevina Holandije.

Ataše za poljoprivredu Ambasade Holandije u Srbiji Koen van Gineken ukazao je da se već sad razmatraju alternative za proizvodnju stočne hrane čija cena raste, da se država trudi da nađe balans između proizvodnje i održivosti, te da je važan i javni i privatni sektor.

Sekretar za agrarnu politiku Ministarstva poljoprivrede Srbije Tomislav Topalović rekao je da je i u Srbiji soja najvažniji izvor proteina za stočnu hranu. Po njegovim rečima, soju seje oko 40.000 poljoprivrednih gazdinstava, a godišnja proizvodnja je oko 620.000 tona. Prošle godine zasejana je na 237.000 hektara, a najviše u Vojvodini.

– Srbija, za sada, razmatra i proučava iskustva evropskih država koje traže alternativu za korišćenje proteina u stočnoj hrani. Zakoni još nisu doneti jer sve mora da se precizno definiše i kontroliše – objasnio je Topalović.

Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo