Povećana potražnja ribe u vranjanskim ribarnicama

Otkako je krenula sezona posnih slava u vranjanskim ribarnicama prodavci konstantno beleže povećanje prometa. To nam je potvrdio i Saša Tomić, prodavac u Ribarnici „Petnik“, istakavši da njegovi sugrađani u ovom trenutku najviše kupuju ribu za slavu Sveta Petka koja, ove godine pada u petak, 27. oktobra. Naglašava, međutim, da je primetio da se sada kupuju manje količine ribe nego što je to bilo ranijih godina.

  • Nekada su u proseku kupovali po 15 kilograma ribe, a sada od 5 do 7 kilograma. Očigledno da je to posledica niske kupovne moći stanovništva – kaže Tomić.

U ribarnici u kojoj radi najviše pazare oslić, ili slavsku ribu, kako je ovde još nazivaju, i njihova cena se, u zavisnosti od veličine komada ribe, kreće od 400 do 590 dinara za kilogram. Za svoje kupce osoblje ove ribarnice obavlja i uslugu pečenja ribe po ceni od 200 dinara za kilogram, i u tim slučajevima veći deo njihovih mušterija se odlučuje za prženi oslić i pečenu pastrmku jer su im cene najpovoljnije.

Vranjanci u ovoj ribarnici za slavsku trpezu kupuju i filete soma i girice. Tu je i škarpina koja košta 830 dinara za kilogram. Ima i onih koji kupuju oradu, brancina, dimljenog šarana uprkos tome što se njihove cene kreću od 1.700 odnosno 1.800 dinara po kilogramu.

  • Mi se uvek potrudimo da našim kupcima ponudimo kvalitetnu ribu. Ranije smo u ponudi imali oko 70 vrsta ribe, ali smo odustali od toga jer  je ljudi iz našeg kraja nemaju često na jelovniku – priča Tomić i naglašava da cene ribe u njihovoj ribarnici nisu povećane od prošle godine, uprkos tome što su dobavljači korigovali svoje cene naviše. Ponuda ribe je i u ostalim vranjanskim ribarnicama slična, a cene skoro iste.

Pored ribe i ove godine će slavsku trpezu krasiti krompir salata i lučen pasulj. Zbog toga su domaćice već snabdele krompirom i pasuljem koga su na pijaci u zavisnosti od kvaliteta pazarile od 80 do 100, odnosno od 400 do 500 dinara za kilogram. Prodavci na pijaci kažu da u ovom periodu nisu zabeležili neku povećanu potražnju ovog povrća pa su zbog toga i cene ostale na istom nivou.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar