Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Povećana potražnja ribe u vranjanskim ribarnicama

Povećana potražnja ribe u vranjanskim ribarnicama

678

Otkako je krenula sezona posnih slava u vranjanskim ribarnicama prodavci konstantno beleže povećanje prometa. To nam je potvrdio i Saša Tomić, prodavac u Ribarnici „Petnik“, istakavši da njegovi sugrađani u ovom trenutku najviše kupuju ribu za slavu Sveta Petka koja, ove godine pada u petak, 27. oktobra. Naglašava, međutim, da je primetio da se sada kupuju manje količine ribe nego što je to bilo ranijih godina.

  • Nekada su u proseku kupovali po 15 kilograma ribe, a sada od 5 do 7 kilograma. Očigledno da je to posledica niske kupovne moći stanovništva – kaže Tomić.

U ribarnici u kojoj radi najviše pazare oslić, ili slavsku ribu, kako je ovde još nazivaju, i njihova cena se, u zavisnosti od veličine komada ribe, kreće od 400 do 590 dinara za kilogram. Za svoje kupce osoblje ove ribarnice obavlja i uslugu pečenja ribe po ceni od 200 dinara za kilogram, i u tim slučajevima veći deo njihovih mušterija se odlučuje za prženi oslić i pečenu pastrmku jer su im cene najpovoljnije.

Vranjanci u ovoj ribarnici za slavsku trpezu kupuju i filete soma i girice. Tu je i škarpina koja košta 830 dinara za kilogram. Ima i onih koji kupuju oradu, brancina, dimljenog šarana uprkos tome što se njihove cene kreću od 1.700 odnosno 1.800 dinara po kilogramu.

  • Mi se uvek potrudimo da našim kupcima ponudimo kvalitetnu ribu. Ranije smo u ponudi imali oko 70 vrsta ribe, ali smo odustali od toga jer  je ljudi iz našeg kraja nemaju često na jelovniku – priča Tomić i naglašava da cene ribe u njihovoj ribarnici nisu povećane od prošle godine, uprkos tome što su dobavljači korigovali svoje cene naviše. Ponuda ribe je i u ostalim vranjanskim ribarnicama slična, a cene skoro iste.

Pored ribe i ove godine će slavsku trpezu krasiti krompir salata i lučen pasulj. Zbog toga su domaćice već snabdele krompirom i pasuljem koga su na pijaci u zavisnosti od kvaliteta pazarile od 80 do 100, odnosno od 400 do 500 dinara za kilogram. Prodavci na pijaci kažu da u ovom periodu nisu zabeležili neku povećanu potražnju ovog povrća pa su zbog toga i cene ostale na istom nivou.

Tekst i foto: Gordana Nastić