Povećane površine pod organskom proizvodnjom


Površine pod organskom biljnom proizvodnjom u Srbiji lane su iznosile 23.527 hektara i bile su za 12,2 odsto veće u odnosu na 2020. godinu, objavljeno je u najnovijem izdanju časopisa „Organik njuz“ Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organika.

Lane su najveće površine bile pod organskom voćarskom proizvodnjom, 36 odsto, zatim pod žitaricama, 28 procenata, krmnim biljem, 19 odsto, industrijskim biljem, 14 odsto, dok je najmanje zemlje bilo zasađeno i zasejano povrćem, lekovitim i začinskim biljem.
Gledano po regionima, organska proizvodnja je bila najzastupljenija u Vojvodini gde su ove površine činile 38,36 odsto, sledi region Južne i Istočne Srbije sa učešćem od 31,58 procenata, Šumadija i Zapadna Srbija sa 29,86 procenata dok je površina pod biljnom organskom proizvodnjom najmanja u regionu Beograda, samo 0,2 odsto.
Veliki porast je zabeležen i kod broja organski gajenih životinja, a posebno živine gde je broj porastao za 120 odsto, zatim ovaca za 95 procenata, goveda za 45 odsto.
Manji pad je zabeležen kod pčelinjih društava, čiji broj je smanjen za 5,0 odsto, dok je smanjenje u svinjarstvu bilo neznatno.
Lane je povećan i ukupan broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju sa 6.109 koliko ih je bilo u 2020. godini na 6.421, odnosno za 5,0 odsto.

Izvor: Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime