Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ ПОВРЋЕ И ЗАЧИНСКО БИЉЕ УКРАС СВАКОГ БАЛКОНА: У иришку баштицу по семе...

ПОВРЋЕ И ЗАЧИНСКО БИЉЕ УКРАС СВАКОГ БАЛКОНА: У иришку баштицу по семе и расад за терасу

Једногодишње или вишегодишње цвеће и друге украсне биљке традиционално украшавају градске терасе. Али, у последњих неколико година расте интересовање за јестиве биљке које су декоративне. Тако се сада у саксијама и жардињерама гаји поврће, али и лековито, зачинско и ароматично биље. По препоруку о избору, нези и гајењу ових врста биљака отишли смо у Ириг код дипл.инг. хортикултуре Лидије Ђурић.

235
Фото: Јасна Бајшански

Породична кућа, а око ње окућница на којој је невелики расадник симпатичног имена -„Иришка баштица“. Његову власницу, Лидију Ђурић, затекли смо у послу. Селектује и припрема семена и саднице за испоруку или производњу расада. Дочекала нас је с осмехом јер, како каже, „Добро јутро“ у њој буди лепе успомене. Као студент новосадског Пољопривредног факултета замало да постане новинар наше ревије. Први корак ипак је био презентација ревије на Пољопривредном сајму у Новом Саду. Током студија радила је у различитим расадницима, велепродајама цвећа, на сајмовима. Пуних 15 година је у овом послу и он јој је донео остварење сна –властити расадник, у којем наша домаћица узгаја украсне биљке. Сем тога, производи и семенски материјал и расад поврћа. Као резултат проучвавања патуљастих форми поврћа и њиховог усклађивања са жељама људи, настао је Лидијин необични микс, погодан за гајење на терасама.

Засена штити биљке од УВ зрачења

И патуљасти и висећи парадајз воли и тражи сунце. Али, с обзиром на то да је последњих година забележен изузетно висок степен УВ зрачења, препорука је да биљке не буду цео дан на директном сунцу, како им се листови не би спржили. Најбоље их је поставити у полусенку. Дипл. инг. хортикултуре Лидија Ђурић из расадника „Иришка баштица“ каже да, уколико на балконима нема оваквих услова, могу се врло лако направити помоћу мреже за засену која се купује на метар и поставља на пободене штапове. Код одабира земље потребно је водити рачуна о томе да буде растресита. То подразумева мешавину чистог тресета и хумуса, са додатком гранулираног ђубрива које се брзо разграђује. Такође, може да се употребљава ђубриво које се разграђује у води којом се биљке заливају. Важно је и да земља буде лако пропусна, односно, да се вода не задржава у њој, па саксија треба да има рупу на дну.

Патуљасти и висећи чери парадајз цело лето плодоносе

– Патуљасте сорте чери парадајза које се гаје у саксијама или жардињерама заузимају најмање места и дају највећу количину плодова. То су компактне биљке, жбунастог типа – високе су колико су и широке. Цело лето доносе плодове, увек их има 20-ак на стабљици. Red Robin је црвени патуљасти чери парадајз, висине 30 центиметара, који се може гајити у малим саксијама, висећим корпама, како на тераси, тако и у стану. Може бити украсна собна биљка, а црвени плодови ове сорте веома су укусни и слатки. Не прелазе дужину од четири центиметра и сазревају 55 дана од садње расада на стално место. Друга патуљаста сорта у баштенском миксу за терасе је Yellow Box. Биљака не прелази висину и ширину од 60 центиметара и обилује родом веома слатких, жутих плодова – објашњава Лидија Ђурић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us