Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Povrće najpre mora biti zdravo

Povrće najpre mora biti zdravo

405

U junu su bašte i pijace pune svežeg zeleniša, zdravog i ukusnog povrća koje obiluje mineralima i vitaminima. Najbolje ga je svakako pripremiti i konzumirati odmah. A, šta s onim što preostane, koliko dugo u frižideru može da se čuva bez opasnosti da će izgubiti na kvalitetu? I koje uslove mu valja obezbediti, da bi što duže zadržalo minerale i vitamine koje je imalo kada je smešteno u frižider?

Piše: Svetlana Mujanović

Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju PCCC-a u Kruševcu, kaže da je prvi uslov za duže čuvanje da se u frižider unosi samo zdravo i neoštećeno povrće, bez obzira na to da li je lisnato, plodovito, korenasto… Ubrano ili kupljeno povrće prvo treba detaljno pregledati sa svih strana, da bi se uočilo i najmanje nagnječenje, jer od oštećenih tkiva kreće proces kvarenja i truljenja.

Zrenje, isparavanje, disanje utiču na kvalitet

Kako ukazuje ovaj stručnjak, hemijski sastav povrća, odnosno, veliki sadržaj vode koja može da čini i 95 procenata ukupne težine, glavni je razlog loših mogućnosti čuvanja većine povrća. Gubici koji nastaju tokom skladištenja rezultat su određenih fizioloških i procesa koji se nastavljaju u ubranom povrću, a najznačajniji su isparavanje i disanje kojim se smanjuje masa, odnosno, hranljiva vrednost plodova. Priključuju im se i fotosinteza, rast i razvoj, strvaranje etilena i drugi manje značajni procesi.

– Pravilnim čuvanjem može se usporiti proces zrenja i disanja, zaustaviti ili smanjiti gubitak vode, kao i razvoj bolesti, i na minimum svesti stvaranje etilena – ističe Slađana Cvetković. – Povrće koje se slaže u frižider da bi se čuvalo više dana, pre svega treba da je zdravo, što znači bez nagnječenja, oštećenja pokožice, da nije vlažno, zaraženo parazitima i štetočinama, te da nije proklijalo.

Za uspešno čuvanje povrća, važan je momenat berbe. Zbog neblagovremene berbe gubici mogu u nekim slučajevima biti i od 30 do 50 procenata. Na dužinu očuvanja kvaliteta povrća koje je smešteno u frižider najviše utiču temperatura i vlažnost vazduha, a optimalna vlažnosti za većinu povrtarskih vrsta je od 90 do 95 procenata.

„Mešanje“ mirisa, ukusa, čak i boja

Valja znati da se u frižideru skoro nikada ne čuva samo jedna vrsta povrća, jer često se nabavlja svo povrće koje će se pripremati tokom radne nedelje, a nađu se tu i voće, suvomesnati i gotovi proizvodi. Zato bi trebalo pre kupovine hrane za čuvanje razmotriti koje namirnice traže iste uslove čuvanja, pa njih te nedelje nabaviti.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us