Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Povrtari kreću u protest

Povrtari kreću u protest

350

Zamislite 700 plastenika sa po deset tona roda po plasteniku. Zamislite da neko zaradi 70 hiljada evra od toga godišnje, kako bi pokrio troškove proizvodnje i mogao da preživi. I sad zamislite da neko od svega toga odustane, preore čitav rod kupusa ili spanaća, možda paprike, jer mu je od svega muka, dosta mu je niskih otkupnih cena i lošije uvozne robe. E pa to se dešava na Jugu Srbije i zbog toga povrtari leskovačkog kraja kreću u proteste.

Aleksandar Kocić iz sela Svirca, sa sinovima drži 40 plastenika, a već godinama muči muku sa milionskim dugovima, koji čak nisu njegovi. Od svog rada ne može da živi, ali kako kaže, više neće biti naivan. U proteste se kreće ozbiljno.

– Primorani smo da krenemo u proteste, ali nismo naivni i nećemo kao pre dve godine da nasednemo na obećanja države koja nikada nisu ispunjena – kaže Aleksandar za „Dobro jutro“.

– Naš glavni zahtev je da se povrće koje se ovde proizvodi nađe u velikim marketima, a ne da se tamo nalazi roba iz Albanije i Makedonije. Mi ovim protestima ne štitimo samo svoju nego i potrošače. Cena na današnji dan na kvantašu u Leskovcu su za kilogram kupusa 15 dinara, krastavca 20 dinara, mladog krompira 40 dinara – rekao je Kocić, koji sa žaljenjem konstatuje da se zbog ovakve situacije uzoravaju njive sa povrćem.

– Zbog takve situacije krećemo da uzoravamo njive sa povrćem jer se ne isplati da beremo. Jedan proizvođač iz Krajinca je uzorao 30 tona kupusa. Osim ovih problema potrebno je i da se reše problemi dugovanja na ime poljoprivrednih doprinosa. Ja sam nasledio milionska dugovanja na ime oca i majke koja me opterećuju, iako redovno uplaćujem doprinose za sebe. Moji roditelji su umrli i ni dana nisu bili korisnici penzija, a nekadašnji ministar Nedimović je obećao da će te probleme rešiti – izjavio je povrtar iz Svirca, osvrnuvši se i na neisplaćenu odštetu od prošlogodišnjih nepogoda.

– Tražimo da nam se isplati odšteta na ime prošlogodišnjih nepogoda, obeštećeni su samo poljoprivrednici u Zapadnoj Srbiji, a južno od Niša niko nije dobio ni dinar, iako su državne komisije napravile zapisnike o šteti – osim toga, poljoprivrednicima ovog kraja je obećano i da će dobiti otkupno-sabirni centar, što je još jedno slovo na papiru.

– Postoji plac i struja za to, ali se dalje nije maklo. Zbog svega danas imamo sastanak sa poslanicima iz Leskovca kojima ćemo izneti svoje probleme. Smatram da imam pun kredibilitet za pregovore sa bilo kojim predstavnikom vlasti, jer u ovom kraju postoji 700 plastenika i svaki od njih daje deset tona robe. Mladi već odustaju, gledaju kako da odu u inostranstvo jer je potrebno zaraditi 70 hiljada evra da bi se pokrili troškovi i živelo. Kako, ako već sada uzoravamo njive. Jug Srbije će ostati prazan ako se ova proizvodnja ugasi – izjavio je za „Dobro jutro“ Aleksandar Kocić iz Svirca.

Tekst: D.A.