POVRTNJAK: U BAŠTAMA – Obrati sve osim kupusa

U lejama su posle avgustovskih žega, ostali šargarepa, cvekla, rotkvica, rotkva, kupus, u plastenicima još vise krastavci i paradajz, moguće i paprike. Osim kupusa, koji ostaje u bašti i do oktobra, sve ostalo valja obrati, povaditi, vegetativne delove počupati, i ako su zdravi, odneti u kompostarnik ili složiti na „kompostnu gomilu“,  sa koje će se na proleće rasturati po bašti. U slučaju da su bolesni, sve biljne ostatke valja izneti iz bašte, spaliti ili na drugi način uništiti. To je najbolje raditi u danu kada se ne predviđa kiša – da korenasati plodovi budu suvi. Njih ne valja vaditi ni po jakom suncu, niti ih ostavljati dugo na zemlji, već ih u što kraćem roku treba uneti u šupu ili smestiti u trap.   

Ako je vreme kišovito, korenaste plodove prvo treba oprati pod mlazom vode, prethodno ih prostrvši na betonsku ili kamenitu podlogu, prosušiti ih nekoliko sati na vazduhu, a zatim smestiti u trap. Možda niste znali, ali nije svejedno koja vrsta ide gde, i kako upakovana. Šargarepa, rotkvica i rotkva se dobro čuvaju u vrećama od šećera ili brašna, a  cvekla – povrh konzumnog krompira.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 569 – Septembar 2019

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18