У лејама су после августовских жега, остали шаргарепа, цвекла, ротквица, ротква, купус, у пластеницима још висе краставци и парадајз, могуће и паприке. Осим купуса, који остаје у башти и до октобра, све остало ваља обрати, повадити, вегетативне делове почупати, и ако су здрави, однети у компостарник или сложити на „компостну гомилу“, са које ће се на пролеће растурати по башти. У случају да су болесни, све биљне остатке ваља изнети из баште, спалити или на други начин уништити. То је најбоље радити у дану када се не предвиђа киша – да коренасати плодови буду суви. Њих не ваља вадити ни по јаком сунцу, нити их остављати дуго на земљи, већ их у што краћем року треба унети у шупу или сместити у трап.
Ако је време кишовито, коренасте плодове прво треба опрати под млазом воде, претходно их прострвши на бетонску или камениту подлогу, просушити их неколико сати на ваздуху, а затим сместити у трап. Можда нисте знали, али није свеједно која врста иде где, и како упакована. Шаргарепа, ротквица и ротква се добро чувају у врећама од шећера или брашна, а цвекла – поврх конзумног кромпира.
С. Мујановић
Добро јутро број 569 – Септембар 2019