Požar u parku prirode Jegrička uništio prostor za pecanje

U parku prirode Jegrička, na takozvanom proširenju u blizini prostora Udruženja ribolovaca „Karaš – Zmajevo“, došlo je do požara, pri čemu je gorela suva trska uz samu obalu.

Do požara je, najverovatnije došlo, nesavesnošću pojedinaca kojima je kako se pretpostavlja, suva trska smetala prilikom pecanja, pa su je zapalili.

S obzirom da je duvao jak vetar, vatra se prenela i na suvu trsku na suprotnoj obali, plamen se brzo rasplamsao uz pretnju da ga vetar prenese i na nekoliko metara udaljen ribolovački dom izgrađen od drveta, ali i na kuće koje se nalaze u blizini. Vatrena stihija je ovom prilikom progutala veću površinu priobalne trske i nekoliko uređenih mesta za pecanje koja su sopstvenim sredstvima izgradili i uredili članovi Udruženja ribolovaca „Karaš – Zmajevo“.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i ljudi koji su obavestili vatrogasce, izbegnuto je najgore.

– Šteta je velika, naročito za naše Udruženje. Uložili smo mnogo finansijskih sredstava, ličnog rada, truda i ljubavi da oplemenimo ovaj predivni kutak na Jegrički. Na tom mestu smo godinama sprovodili naše ribolovačke aktivnosti, razna takmičenja u kojima uvek učestvuje veliki broj dece – rekao je predsednik Udruženja ribolovac „Karaš – Zmajevo“ Jovan Dragosavac. – Nažalost nesavesni pojedinci su ovim činom uništili naš mukotrpni rad. Pecaroška mesta koja smo velikom ljubavlju godinama gradili, a ceo prostor oplemenjivali i radovali se svakom cvrkutu raznih vrsta ptica i labudova koji su tu imali svoja životna staništa, uništeni su za samo desetak minuta. Sad nam preostaje da ponovo ulažemo novac i sve ponovo radimo, izgradimo i obnovimo. Biće jako teško.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18