Poziv uz muziku na manifestaciju „Gastro Srem“

Veselo je bilo na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Svirale su tambure, orila se pesma, nema posetioca Beogradskog sajma turizma koji nije zastao i zapevao. A da sve bude još lepše i kako pravim domaćinima i dolikuje potrudile su se i Slovakinje iz staropazovačkog udruženja žena pri SKUD-u Heroj Janko Čmelik. Predstavljajući turističko gastronomsku manifestaciju „Gastro Srem“ koja će biti održana u Staroj Pazovi, na Trgu dr Zorana Đinđića, 2. i 3. septembra pripremile su specijalitet karakterističan za ovo mesto –  nadlacke. Meko testo, nalik krofnama, ali kuvano na pari, slano ili slatko po želji, koje se tokom dva dana trajanja „Gastro Srema“, bukvalno razgrabi. Toliko je popularno da ne stignu da naprave toliko koliko se traži, a red ispred njihove tezge je uvek ogroman. Sa njima u društvu, uvek raspoložena, nasmejana i spremna za razgovor bila je i direktorka Turističke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.

– Nakon dve godine pauze evo nas ponovo na Beogradskom sajmu turizma da najavimo našu manifestaciju „Gastro Srem“. Druženje nam je svima nedostajalo, a oni koji nas prate znaju koliko je manifestacija vesela, lepa i posećena i da je Stara Pazova, zaista, odličan domaćin tih dana. Manifestacija je na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, dobitnik priznanja „Najbolje iz Vojvodine, koje potvrđuje kvalitet u kategorijama proizvoda, programa, manifestacija i usluga. Dobar deo zasluga imaju i vredne ruke ovih naših divnih sugrađanki, Slovakinja čije nadlacke su nas proslavile širom Srbije – rekla je Dragana Zorić Stanojković za Dobro jutro, naglašavajući da iako je to sremačka fešta, na njoj će kao i do sada biti proizvođača iz cele Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Izlagaće proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, vinarije, proizvođači meda, džemova, rakije, poslastičari, bombondžije. Posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu čiji će domaćini i voditelji biti glumci Aleksandar Dunić i Marija Markuš.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18