Pradedini geni probudili ljubav prema pčelarstvu

Tomaševići iz Sremske Mitrovice od 2016. godine bavi se pčelarstvom. Reč je o porodičnom poslu,a  Marko je zapravo produžio tradiciju svog pradede koji se dugo bavio pčelarstvom.

-U podrumu svoga dede, koji nije bio pčelar, video sam stare košnice koje nisu imale ni približan izgled kao ove današnje kojima pčelarimo. Tada sam bio dete ali, nešto je počelo da me privlači ovom poslu. Kada sam postao svoj čovek, odlučio sam da mi pčelarenje postane dodatan posao,  priča Marko Tomašević.

Kaže da je prvu košnicu kupio na nagovor drugara, a sada ima 80 pčelinjih društava. Osim čistog meda, Marko i Marina Tomašević ovoj hrani bogova dodaju i liofilizovano voće i na taj način dobijaju proizvode neodoljivog ukusa i dodate vrednosti.

-Mešamo med od uljane repice sa drugim medovima i to je dugotrajan proces mešanja da bi se stvorio krem med. Reč je o njegovoj finoj kristalizaciji. Kada se ovaj proces završi krem medu dodajemo liofilizovano voće koje nabaljamo od jedne firme iz Arilja sa kojom sarađujemo godinama, kaže Marko.

Tomaševići su prepoznatljivi po proizvodnji medovače.

-Ovo piće pravi se od najkvalitetnije rakije i meda. Ali, mi mu dodajemo i razno bilje. Sve to u buretu mora da stoji godinu dana, objašnjava Tomašević.

On naglašava da je paša ove godine bila izuzetno dobra, a vremenski uslovi idealni za pčele.

-Tokom sezone imamo sedam selidbi. Prva je aprila kada pčele vozimo na oprašivanje jabuka, zatim na uljanu repicu, slede dve bagremove paše, pa ona na lipu na Fruškoj gori. Zatim odlazimo u Banat na pašu suncokreta, a u posavskom delu nastaje šumski med. Svaka paša dala jedobre rezultate, kaže on.

Svoje proizvode Marko i Marina plasiraju na različite načine, a ono što ne propuštaju je Noćni bazar koji se jednom mesečno održava na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18