Pravila za prolećnu sadnju voćki

– Sa prolećnom sadnjom ne treba odugovlačiti i najbolje je da ona bude završena do polovine marta. Što se kasnije obavi, veća je mogućnost da se biljke neće primiti, a smanjuju se šanse i za dobar porast. Kasnije posađeno voće osetljivije je na sušu, te treba obratiti pažnju na vremenske uslove i eventalno češće zalivati mladice.

Važna napomena je da biljke treba saditi na istoj dubini na kojoj su bile u rastilu. Spojno mesto treba da je iznad nivoa tla. Ukoliko je parcela podložna eroziji, onda sadnice treba da idu dublje za nekoliko centimetara. Korenove žile koje se ukrštaju i prepliću treba odseći, a skraćivanje obaviti oštrim voćarskim makazama – dodaje Kačarević.

Kada je sve obavljeno, zemlja oko posađene sadnice se ugazi i to jače kod prolećne sadnje, nego jesenje. Posle prvog gaženja dodaje se zagorelo stajsko đubrivo, a nakon drugog i konačnog zatrpavanja jame i NPK. Dovoljno je do 100 grama po sadnici. Zatim sledi završni sloj zemlje, obavezno gaženje i zalivanje.

Dobro formiran zasad ima vek trajanja od 40 do 50 godina, ali objektivni rok trajanja je oko dve decenije. Nakon toga prinosi padaju, plodovi su sitniji, te se posle 20 godine preporučuje da se razmišlja o zasnivanju novog.

Tekst i foto: Biljana Nenković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18