Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Правници о снимку убијања животиње у Зрењанину: Закон важи и за стране...

Правници о снимку убијања животиње у Зрењанину: Закон важи и за стране држављане

24

Поводом објављеног снимка “Еко страже” везаног убијања и злостављање животиње (наводно зеца, а не мачке како се првобитно мислило) у Зрењанину, Правници за заштиту животиња – Нови Сад, на свом фб профиле поучавају грађане и грађанке да је убијање и злостављање животиње прописано као кривично дело чланом 269 Кривичног законика Р. Србије које се гони по службеној дужности.

Као такво, право на пријаву, али и грађанску дужност да пријаве овакво поступање имају сва лица која имају сазнања о овом кривичном делу.

Нарочито се осврћу на коментаре оних особа који разлоге за овакво поступање према животињама правдају културолошким разликама.

На територији Републике Србије важи неколико закона који би животињама требало да обезбеде заштиту од самовољног поступања несавесних лица, али који се нажалост доследно не спроводе.

Па тако на пример, члан 16. Закона о добробиит животиња јасно каже да се животиња не може лишити живота на јавним местима осим у неколико случајева:

  1. у ловиштима
  2. када се на тај начин животиња ослобађа бола и патње,али искључиво уз присуство ветеринара
  3. ради спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразе…

Дакле, убијање свиња, коза и других животиња које велики број грађана и грађанки Републике Србије користи за исхрану такође не могу бити лишене живота од стране било кога, било када, и на било који начин, односно противно наведеном Закону о добробити животиња.

Од поштовања важећих правних прописа у Републици Србији у било којој области нису изузети страни држављани.

Са ове фб странице позивају лица која имају додатних сазнања и ауторе и ауторке снимка да им се обрате како би, уколико за тим постоји потреба, помогли у правилном подношењу кривичне пријаве.

Позивају и друге грађане и грађанке на солидарно и активно заустављање нехуманог поступања према животињама у нашој земљи. Јер чак и када немамо довољно знања о правилном поступању у таквим ситуацијама, али имамо свест о штетним радњама које смо видели, увек можемо да се обратимо онима који ће нас на даље поступање упутити и помоћи. Тако да не треба остављати простора на осуђивање било кога због непоступања на одређени начин, јер најбитније је не окренути главу.

Извор: Агросмарт