Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Право је време за плаво прскање

Право је време за плаво прскање

153
Last season, autumn spraying in the orchard and garden. Sprayer in action.

Пише: Светлана Мујановић

После завршене бербе, почиње припрема воћњака и винограда, за наредну вегетацију. Прва на списку је хигијена. То обухвата: сакупљање опалог лишћа, мумифицираних плодова из крошње и са земље испод воћака, уклањање старих, поломљених грана. Све ове биљне делове ваља изнети из воћњака и винограда и спалити. Њиховим уништавањем смањује се такозвани инфективни потенцијал за наредну вегетацију.

Ревносни воћари, када пораде онај најважнији посао, а то је берба, узму жичану или неку грубљу четку и остружу старију кору на деблу и раменим гранама сваке воћке. Испод ње, или у пукотинама, многе штеточине пронађу топао кутак, у којем ће ушушкани провести зиму. Заједно с старом кором скидају се маховина, лишајеви, као и гнезда гусеница, а стружу се и споре паразитних гљива. Све се то пажљиво сакупи у џак, кесу или неку канту, изнесе из воћњака и спали.

Добар лек против штеточина

Тек после таквог великог спремања воћњаци (и виногради) могу да се опрскају неким од препарата на бази бакра. Пошто на стаблима оставља плави траг, често се зове и плаво прскање. Овим млазом се уништавају органи за презимљавање или размножавање многих паразитних гљива и бактерија које, у пролеће, када крене вегетација, почињу да праве штету.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us