Predmeti od pustovane vune kao protokolarni poklon

Uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Nacionalne službe za zapošljavanje žene iz Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ uspešno su krajem prošle godine završile obuku pustovanja vune. Pustovanje predstavlja tradicionalnu tehniku obrade i tretiranja vune. U saradnji sa gradom Sremska Mitrovica biće deo projekta pravljenja protokolarnog poklona od pustovane vune, a samim tim će se raditi i na promovisanju kulturnih i turističkih potencijala grada Sremska Mitrovica.

Podrška Udruženju „Zlatno runo Sirmijuma“ od strane Grada, ogleda se u obezbeđivanju prostora i materijala za izradu predmeta od pustovane vune, ali i kroz omogućavanje članovima učešće na različitim sajmovima i manifestacijama. Kako je istakao zamenik gradonačelnica Petar Samardžić ovim projektom grad daje podstrek i vetar u leđa za razvoj ženskog preduzetništva.

Obučeno je 27 žena članica Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma“ koje su dobile sertifikate Etno mreže i radiće na izradi predmeta od pustovane vune sa motivima grada, od kojih je najpoznatiji Solomonski čvor jedan od prvih motiva koji je pronađen u carskoj palati. Svi oni predmeti koji ne budu bili protokolarni pokloni, ovo Udruženje će ga plasirati na tržište.

Kako je istakao Samardžić žene iz Udruženja su uspele da kroz spoj antike i tradicije prezentuju grad i ceo Sremski okrug, ali i predstavile su žensko umetničko stvaralaštvo.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18