Prelazna ishrana teladi

Krajem razdoblja prelazne ishrane telad se odlučuju od majke, odnosno od dalje ishrane tečnom hranom. Za ovu osetljivu tehnološku operaciju telad se pravovremeno pripremaju ranim navikavanjem na konzumiranje koncentrovane i kabaste hrane, a ograničavanjem količine tečne hrane.

Ako telad nisu dobro pripremljena za odlučivanje, stres ove operacije biće veoma izražen. Za procenu momenta kada se može uspešno obaviti odlučivanje treba imati pouzdane kriterijume.

Na nekim gazdinstvima posmatra se kretanje TM, odnosno prirasta i tako formira kriterijum za odlučivanje. Međutim, određena TM (110, 120 do 130 kg) ili dobar prirast teladi u razdoblju tekuće ishrane nije pouzdan pokazatelj za odlučivanje.

Kod obimne ishrane tečnom hranom telad, doduše, naizgled dobro napreduju, ali ona se ipak ne razvijaju na pravi način, tele nije naviknuto na konzumiranje i iskorišćavanje kabaste i koncentrovane hrane. Zbog toga će u vreme odlučivanja zaostati u rastu.

Za utvrđivanje termina odlučivanja najviše se koristi uzrast, odnosno starost teleta. Međutim, pri dugom i obimnom dojenju telad često nisu osposobljena niti naviknuta na isključivu ishranu biljnom hranom i u nedeljama kritičnog razdoblja nakon odlučivanja znatno zaostaju u rastu.

Inače, vremenski posmatrano, razlikuje se tzv. rano odlučivanje sa 3-6 nedelja, srednje rano (klasično) sa 8-10 nedelja, te kasno odlučivanje teladi sa 12 i više nedelja.

Zvonko Džeba, PSS Sombor

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a