Насловна РАЗНО Прелазна исхрана телади

Прелазна исхрана телади

249

Крајем раздобља прелазне исхране телад се одлучују од мајке, односно од даље исхране течном храном. За ову осетљиву технолошку операцију телад се правовремено припремају раним навикавањем на конзумирање концентроване и кабасте хране, а ограничавањем количине течне хране.

Ако телад нису добро припремљена за одлучивање, стрес ове операције биће веома изражен. За процену момента када се може успешно обавити одлучивање треба имати поуздане критеријуме.

На неким газдинствима посматра се кретање ТМ, односно прираста и тако формира критеријум за одлучивање. Међутим, одређена ТМ (110, 120 до 130 кг) или добар прираст телади у раздобљу текуће исхране није поуздан показатељ за одлучивање.

Код обимне исхране течном храном телад, додуше, наизглед добро напредују, али она се ипак не развијају на прави начин, теле није навикнуто на конзумирање и искоришћавање кабасте и концентроване хране. Због тога ће у време одлучивања заостати у расту.

За утврђивање термина одлучивања највише се користи узраст, односно старост телета. Међутим, при дугом и обимном дојењу телад често нису оспособљена нити навикнута на искључиву исхрану биљном храном и у недељама критичног раздобља након одлучивања знатно заостају у расту.

Иначе, временски посматрано, разликује се тзв. рано одлучивање са 3-6 недеља, средње рано (класично) са 8-10 недеља, те касно одлучивање телади са 12 и више недеља.

Звонко Џеба, ПСС Сомбор