Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПРЕЛИЋИ У МИШЕВИЋИМА: Лепота Златара у боци и тегли

ПРЕЛИЋИ У МИШЕВИЋИМА: Лепота Златара у боци и тегли

2955

Пише: Жељко Дулановић

Сво воће, које произведу на породичном газдинству у Мишевићима на Златару, Прелићи прераде у сокове, по традиционалној рецептури и на начин како се то овде одвајкада радило. Праве и слатка, а од недавно и ликере. Све природно и здраво, одгајено у царству нетакнуте природе. Њихово имање смештено је на ободу кањона Увца, у чијим литицама се гнезди белоглави суп, далеко од града и прометних саобраћајница.

Вида и њен супруг Милољуб – Моле Прелић у Мишевићима гаје воће, које се не виђа тако често у овом крају. Јосту, огрозд, рибизле црвене и црне, па малину, вишњу, јагоде, купине, трешње… Све што може да поднесе сурову планинску климу.

Без додатака и без конзерванса

– Годинама нам је то био само хоби, али пре око годину дана, након што је супруг Моле остао без посла у фабрици, решили смо да с производима изађемо и на тржите. Мада је све још у домену домаће радиности, продаја солидно иде, па планирамо да проширимо производњу – каже Вида.

Ангажована је цела породица. Колико му обавезе дозволе, помогне им син Дарко, наш познати фрулаш, и ћерка Дана која након удаје живи у Бањалуци, али је највећи терет на Видиним плећима. Вида је медицинска сестра у Дому здравља у Новој Вароши, али и поред обавеза на послу, све стигне.

– Сокови и слатко које правимо без вештачких су боја и конзерванса, пастеризујемо их на шпорету смедеревцу, и пакујемо у стаклену амбалажу с нашом етикетом. Могу се купити у продавници здраве хране у граду, као и на Златару. Шаљемо и поштом, а доста и поклонимо пријатељима и познаницима. Мада нам је квалитет производа најбоља препорука и реклама, имамо и своју страницу на Инстаграму, па поруџбине стижу с разних страна – каже Вида.

Слатко од јосте и ликер од црне рибизле

Највише посла је на имању у Мишевићима, јер треба воће окопати, орезати, обрати… Под малином имају десетак ари, пар ари под јагодом, више од 150 садница рибизле, 40 садница јосте, а ту је и друго поврће и воће. Таман колико могу да обраде сами.

– Често сам као патронажна сестра послом обилазила околна, планинска села. И где год бих видела неко, за наше прилике необично воће, узимала сам садницу или пелцер. Рад у башти ме је просто одмарао. Засад у Мишевићима тако се постепено ширио, што је у једном тренутку постало велики проблем. Јер, како у овим крајевима нема организованог откупа, осим за малину, појавио нам се вишак воћа. Због тога је производња сокова дошла као логично решење. Како је тржиште просто гладно домаћих производа, посао је почео да се шири, а с њим и палета производа. Сви воле да поједу и попију нешто домаће, али мало ко има времена или уме то и да спреми – каже Вида.

Слатко, којим се уз кафу и чашицу домаће ракије у овом делу Србије обично почиње дан, посебно је занимљиво туристима који се одмарају на Златару. Слатко се ретко где још кува, а Прелићи га праве од купине,малине, јагоде…

Највише се тражи слатко од јосте, која се ретко гаји код нас. Настала је укрштањем огрозда и рибизле, и има киселкаст укус који освежава, па Прелићи размишљају да плодове овог воћа понуде и у свежем стању. Без премца је, међутим, ликер од црне рибизле и црног вина, мада се доста траже и друга два, од вишње и малине са домаћом ракијом, шљивовицом.

– Волимо комбинације разних врста воћа и укуса, па је могуће да ћемо ускоро на тржиште избацити и неки нови ликер или слатко. Из жеље да понудимо нешто необично и ново настала је и „слана корпа“ – од поврћа које производимо за сопствене потребе. Мада је добро прихваћена и тражи се, за сада немамо намеру да се ширимо у том правцу. Поштујући жељу тржишта, сви наши производи су у мањим паковањима, јер прошла су времена када се куповало на велико – каже Вида.

Слатка и слана корпа

 Осим на теглу и флашицу, Прелићи своје производе однедавно нуде и „на корпу“. У понуди су слатка и слана корпа, лепо су декорисане, па се обично носе као поклон. „Слатка“ је са соковима и другим производима од воћа. Такозвана „слана корпа“ је нешто ново и у њој су домаћи сирови „зачин З“ (мешавина першуна, шаргарепе, црног лука, празилука), киселе тиквице у тегли, салата од цвекле, по паковање хељдиног и ражаног брашна, пасуљ. Све домаће, из Мишевића, са Златара.

Већином раде ручно

Већину послова на имању око воћа Прелићи обављају ручно. Моле Прелић (57) металостругар је по струци, а како је тренутно без сталног посла, највећи део времена проводи у родним Мишевићима.

– Имамо трактор и косачицу којима одрадимо тек део послова. Моле је врстан мајстор, па често направи и неко прикључно оруђе, како би нам олакшао рад- каже Вида Прелић (50).