Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ПРЕОБРАЖЕЊЕ: Кад се гора и вода преобразе

ПРЕОБРАЖЕЊЕ: Кад се гора и вода преобразе

256

Пише: Јелена Лукић

Преображење Господње слави се 19. августа и верује се да се на овај празник целокупна природа преображава. Због тога постоји изрека ,,На Преображење се преображава лист у гори и камен у води“. Лишће почиње да жути и опада, а вода постаје хладнија. То значи да се лето ближи крају и да ће ускоро стићи јесен.

Преображење је, казује народно веровање, први дан у години када треба да се једе грожђе. У виноградарским крајевима постоје обичаји који се спроводе на овај дан, наводи виноградар и расадничар Никола Милојевић из Љубаве код Крушевца.

По зрно грожђа уз нафору

– Обичај је да се за Преображење бере црно грожђе. Бере се рано ујутро, пре службе, и носи се у цркву, а најчешће то раде виноградари и домаћини. Током литургије грожђе се освештава. Онда се једно по једно зрно одваја од грозда и ставља на плато и то, после службе, узима народ уз нафору. Значи, уз хлеб се добија и зрно грожђа. Освештава се грожђе јер се од овог воћа производи вино које симболизује Христову крв – каже Милојевић.

И то не било какво: у виноградарским крајевима обичај је да се на овај празник бере црно грожђе. Бере се рано ујутро, пре службе, и носи се у цркву, а најчешће то раде виноградари и домаћини. Током литургије грожђе се освештава. Онда се једно по једно зрно одваја од грозда и ставља на плато и то, после службе, узима народ уз нафору. Значи, уз хлеб се добија и зрно грожђа. Освештава се грожђе јер се од овог воћа производи вино које симболизује Христову крв. Преображење увек пада у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином.

Наши обичаји за Преображење разнолики су и зависе од краја до краја. Ипак, како је црвено слово, на Преображење се не ради. Такође, преко дана не треба спавати јер се верује да ће онај ко тог дана спава, бити поспан целе године. Из истог разлога није добро ни плакати, ко плаче, плакаће целе године. Не ваља цео дан провести у кафани, да не бисте постали пијаница и распикућа. Тада се и први пут проба грожђе. И, деца више не иду на реку да се купају.

Наравно, Преображење је велики празник и зато се у многим местима у Србији одржавају црквени вашари. Сељаци гледају и у небо јер, ако је на Преображење лепо веме, следеће године биће лоша летина јер Преображење је симбол општег преображавања. Ипак, доноси и неке лепе прогнозе: жене уочи Преображења вежу црвени или бели конац око руке и помисле жељу. Ако се конац не прекине у току дана, жеља ће се испунити.