Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Препарате и време прскања пажљиво бирати

Препарате и време прскања пажљиво бирати

117

Пише: Светлана Мујановић

Када је реч о заштити воћака, април је најкомпликованији месец. Не због пуно болести и паразита од којих род ваља „бранити“, већ због шаренила фенолошких фаза кроз које воћке пролазе. Једне се припремају да цветају, друге су на почетку ове фазе, трећима опадају крунични листићи, а код неких се јасно уочавају плодићи.

У таквим засадима пуно је пчела које су воћарима најбољи савезници у постизању високих приноса. Нажалост, у исто време има и штетних инсеката и паразита, а због нестабилног времена воћке треба штитити хемијским препаратима. Да би се сачувале и пчеле и осигурао здрав и квалитетан род, препарате и време прскања ваља обазриво бирати и прскати када пчеле оду на спавање, а то је касно увече или јако рано ујутру.

Воћкама прете и гљиве, и ваши

У засадима вишње и трешње треба чешће прегледати листове да би се правовремено откриле гљиве Stigmina carpophila, која проузрокује шупљикавост лишћа, и Blumeriella jaapii, која изазива пегавост листова. У циљу заштите саветује се да се ове воћке штите фунгицидима на бази додина.

Листови и плодићи шљиве на мети су гљива које изазивају шупљикавост листова (Stigmina carpophila), пламењачу (Polystigma rubrum), и рогач (Taphrina pruni), те чешћим прегледом ваља утврдити да ли су се ови паразити населили на воћке. Уколико се открију, препоручује се једно прскање фунгицидима на бази каптана.

Лисне ваши су у овом месецу, када су воћке пуне младих, сочних врхова ластара, редовни становници сваког стабла. Препоручује се прво пажљивији преглед, па, чим се уоче, једно прскање препаратима на бази делтаметрина. Понављамо, прска се касно увече или јако рано ујутру.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us