Насловна РАЗНО Преса за грожђе олакшава посао виноградара

Преса за грожђе олакшава посао виноградара

122

Удружење винара и виноградара „Шасла“ из Иђоша, након дуго година, набавило је пресу за грожђе. Вредност те инвестиције је 72 хиљаде динара, а обезбеђена су из буџета локалне самоуправе у Кикинди.

Највећи део опреме, неопходан у процесу производње вина, Удружење „Шасла“ из Иђоша надомак Кикинде већ је обезбедило. Путем конкурса локалне самоуправе, сада су набавили и пресу, која се користи за муљање грожђа, како би се из бобица оцедио остатак вина.

„Ми смо до сада позајмљивали од наших чланова, доносили овде, обавили посао, па враћали. Сад нам је потребна наша. Послужили смо се овим конкурсом и купили ту машину. Добили смо је и она је „положила“ испит ове године. Пресовали смо бело грожђе и црвено грожђе, тако да је проверено добра“, истиче Бранислав Бројчин, председник УО Удружења винара и виноградара „Шасла“ из Иђоша.

За набавку пресе за грожђе издвојено је 72 хиљаде динара из кикиндске градске касе. Остали конкурси локалне самоуправе за подршку пољопривредним произвођачима отворени су до 1. децембра, а до сада је поднето око 530 захтева.

„Оно што је сад актуелно су средства за понеке мере, попут набавке опреме за пластенике, опрему за системе кап по кап и пумпе. То су средства која су додата ребалансом. Позивам пољопривреднике који имају рачуне и који би хтели да суфинансирају своје набавке да се јаве“, прича Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду.

Година за винаре и виноградаре била је специфична, јер је на почетку било хладно и кишовито време. Како истичу у иђошкој „Шасли“, све је каснило у старту, што се одразило и на бербу.

„На крају су, и поред велике врућине, грожђе и виногради то добро поднели и грожђе је било солидног квалитета, према очекивањима. Тако да очекујемо и да вина од тог грођжа буду у просеку добра“, додаје Бројчин.

На подручју Кикинде око 30 хектара налази се под виноградима. Регион Северног Баната специфичан је по старом, чокотном, начину производње грожђа, па је због тога препознатљив на винској мапи Србије.

Извор: РТВ

Фото: Добро јутро