Насловна ВЕСТИ Претакање вина – услов за добијање доброг вина

Претакање вина – услов за добијање доброг вина

19

Претакање вина је прва важна мера код неговања вина. Када га успешно обавите, следи “одлежавање” вина. Потребне припреме пред прво претакање вина – прво претакање вина треба обавити по завршеном алкохолном врењу, тј. када је сав шећер ферментисао, односно када је прешао у алкохол и угљен диоксид, када се младо вино пробистри и сталоже све нераствориве материје и нечистоће. Календарски прво претакање вина обављамо од половине новембра до краја јануара, када ће то бити одлучићемо на основу органолептичке и лабораторијске анализе вина. Приликом припреме претакања неопходно је припремити чисте и здраве бачве, односно винске судове и прибор којим се служимо приликом претакања вина. Подрумске просторије треба да буду беспрекорно чисте, окречене и дезинфиковане сумпор диоксидом, паљењем сумпорних трака или сумпора у праху, и добро проветрене, без страних мириса.

Да бисмо превентивно спречили једну од честих мана младог вина, смеђи прелом, пре првог отвореног претакања младог вина потребно је извести тест осетљивости вина на прелом у трајању од 24 до 48 сати како бисмо установили да ли је вино подложно оксидацији, односно смеђем прелому. Уколико је вино подложно оксидацији, не приступа се отвореном претакању пре него што се вино сумпорише са калијум метабисулфитом-винобраном са дозама 10 -15 грама на 100 литара вина или са сумпорастом киоселином 0,5 -1,0 дл/хл. Препорука је да се сумпорисање вина обави најмање 48 сати пре претакања. Заједно са сумпорисањем вина, препорука је додати 2-5 гр витамина Ц у праху, који делује као антиоксиданс.

Винобран или сумпорасту киселину непосредно пре употребе потребно је растворити у извесној количини вина, а након тога улити у суд-бачву уз енергично мешање. Али, ако је вино бистро, да би избегли дизање талога и мучење вина, препорука је винобран и витамин Ц ставити у платнену врећицу тако да висе у половини бачве два до три дана, а при претакању ће се још боље и равномерније измешати. Да ли ће прво претакање вина бити обављено отворено или затворено, мишљења стручног мњења су подељена, јер једни сматрају да сортна вина боље претакати затворено, како би се што више сачувала букетна својства (мирисне материје сорте).

Али за стона вина потребно је обавити отворено претакање како би се убрзао процес дозревања вина (естерификација), реакцијом алкохола и киселина у вину. Отворено претакање младог вина, морамо обавезно обавити уколико приметимо да вино поприма мирис на водоник сулфид (покварена јаја) и ако је проврело вино остало слузаво. Да бисмо разбили колоније бактерија које су изазивачи слузавости, то вино морамо претакати отворено уз што интензивније аерирање и максималним лупањем вина. Један од начина може бити претакање пумпом и на излазу црева закачити ружа туш за заливање ради што бољег разбијања вина. Млада вина слабијег квалитета се у првој години старости претачу 4-5 пута, а квалитетна вина и вина старијих годишта претачу се 1-2 пута.

Извор: ПССС Смедерево           

Пише: Вида Евстратиев, дипл. инж. пољоп.