Насловна РАЗНО Превенција дечјег опасног рада у пољопривреди

Превенција дечјег опасног рада у пољопривреди

403

У Крагујевцу ће сутра, 13. септембра, бити представљена кампања о превенцији дечјег опасног рада у пољопривреди, Кампања се организује у селима Шумадије и Западне Србије, као и резултати Анкетног истраживања о злоупотреби дечјег рада у Србији које је спровео Републички завод за статистику.

Конференција ће бити одржана у Зеленом салону Хотела Крагујевац, а говориће Јован Протић, национални координатор Међународне организације рада за Републику Србију и Сања Кљајић, представница Републичког завода за социјалну заштиту.

До сада је у оквиру кампање организовано шест, од планираних седам радионица. Представници Међународне организације рада и Републичког завода за социјалну заштиту разговарали су са житељима села у Шумадији и Западној Србији о томе коју врсту радних навика треба подстицати код деце, али и која врста пољопривредних радова се сматра опасним по дечје здравље или представља злоупотребу. 

Анкетно истраживање о злоупотреби дечјег рада у Србији је 2021. године први пут спровео Републички завод за статистику у сарадњи са Међународном организацијом рада, чији је циљ био да се процени обим и открију карактеристике, узроци и последице злоупотребе дечјег рада у Србији. Истраживање указује да је, по међународним и националним стандардима, у Србији око 82.000 деце узраста од 5 до17 година изложено злоупотреби дечјег рада, и то најчешће у руралним областима, у сектору пољопривреде.

Текст и фото: Биљана Ненковић