Насловна АРХИВА ПРИХРАНА ПЧЕЛА: Мед у саћу

ПРИХРАНА ПЧЕЛА: Мед у саћу

Прихрану обавити стручно и опрезно

811
Фото: Pixabay

Није уобичајено да се заједнице зими прихрањују, али се дешава да зимница није на време обезбеђена, па прети опасност да ће пчеле угинути од глади. Поступак је другачији у зимском периоду него у пролеће и јесен, па се мора обавити стручно и опрезно.

За зимску прихрану најбољи је мед у саћу. Рам с храном поставља се уз клубе. Добри резултати постижу се и давањем погаче (шећерно-медног теста) и сирупа. Пожељно је да храна буде што ближе зимском клубету, да би је пчеле одмах узимале. Храна се може додавати на пчелињаку (ако температура пређе 16 степени и клубе се распусти), или се кошнице уносе у загрејану просторију (око 20 степени). У обзир долази и сув подрум, који се по потреби проветрава, али температура не сме бити испод 14 степени.

Сируп се припрема додавањем воде на килограм и по шећера, а ако се прихрањује у затвореном простору, течност треба да је гушћа (на два килограма шећера литар воде). Сипа се у саће, стаклене тегле или полиетиленске кесе. У плодишни оквир стане 1,52 килограма хране, што је друштву довољно за месец дана. Приликом постављања у кошнице, неопходна је црвена светлост. Скида се утопљавајући материјал и опрезно подиже платно (поклопна даска), све док се не открије прва улица са пчелама или завршетак зимског клубета.

Затим се оквири без пчела помере пет центиметара у страну, а у празан простор смести припремљени оквир са шећерним сирупом и примакне уз клубе. Преко оквира, под платно, подмећу се два-три штапића дебљине оловке, чиме се пчелама обезбеђује пролаз. Ако је неопходно, током месеца дода се још један оквир с храном.

Постављање тегле, лимене кутије или полиетиленске кесе у кошницу знатно је лакше. Стаклена литарска тегла или две полиетиленске врећице до врха се напуне сирупом, а затим покрију с четири-пет слојева газе и чврсто вежу канапом. Брзо се преокрену и ставе на две лајсне, положене преко сатоноша у средину клубета. Средишњи део лако се одређује, јер се пчеле, због недостатка хране, на том месту подижу до сатоноша. Кошнице с теглом на крају треба добро утоплити.

Полиетиленска врећица са сирупом везује се тако да у њој не остане ваздух. Затим се иглом избуши пет-шест отвора и постави у кошницу одозго, преко оквира, на три-четири штапића. Отвори треба да буду с доње стране, да би пчеле кроз њих могле да узимају сируп. За зимску прихрану све чешће се користи и медно-шећерно тесто. Потребно је сјединити 80 килограма шећера у праху, 19 килограма меда (претходно загрејаног да би се истопили кристали) и литар воде. Обликоване погаче, тешке килограм и димензија 20 х 20 центиметара, постављају се на мрежу с отворима пречника 3 х 3 милиметра. Пчеле ће тесто узимати одоздо, са стране и кроз мрежу, која спречава да храна падне на подњачу.

др Г. Д. Билаш и др Н. И. Кривцев

Добро јутро број 537 – Јануар 2017.