PRIHRANJIVANJE VOĆAKA: Dva manja „obroka“ azota bolja od jednog obilnog

Đubrenje, odnosno prihrana voćaka jedna je od najvažnijih agrotehničkih mera od koje zavisi rast i rodnost voćaka. U svim fazama rasta i razvoja one treba da imaju na raspolaganju dovoljno hraniva. Najbitniji su azot, fosfor i kalijum jer su im potrebni u velikim količinama.

– Za pravilno đubrenje voćnjaka neophodno je znati količinu i pristupačnost ovih elemenata u zemljištu i biljkama – objašnjava dr Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. – Zato je svake godine značajno uraditi hemijsku folijarnu, odnosno analizu sadržaja elemenata u listu, a svake četvrte ili pete godine i analizu zemljišta, da bi se znalo koje količine hraniva treba dodati. Kod voćnih vrsta namenjenih čuvanju kao što su jabuka i kruška preporučuje se i analiza plodova. U manjim voćnjacima može se praćenjem specifičnih simptoma nedostatka, ali i bujnosti, kvaliteta plodova, prinosa, kao i količine obrazovanih rodnih pupoljaka, odrediti vizuelno koji elementi eventualno nedostaju i odrediti količinu đubriva. Međutim, i u takvim zasadima treba nastojati da se uradi folijarna analiza bar svake druge godine.

Jaka rezidba – skromnije đubrenje

Nedostatak svakog neophodnog elementa može da ograniči rast i razvoj voćaka, zbog čega je teško odrediti njihov redosled po važnosti. Ipak, smatra se da je azot među njima najznačajniji.  Zastupljen  je u svim organima voćaka i one  ga troše u svim periodima rasta i razvitka. Naročito je važno da ga imaju dovoljno u periodu  obrazovanja i razvoja listova. Potrebe postoje i kasnije, i u toku vegetacije, i za vreme intenzivnog porasta plodova, ali znatno manje.  

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno