Насловна РАЗНО Prijepolje subvencioniše nabavku priplodnih grla

Prijepolje subvencioniše nabavku priplodnih grla

617

Opština Prijepolje pomoći će sa pet miliona dinara iz svog budžeta nabavku kvalitetnih priplodnih grla krupne i sitne stoke. Mogu konkuristati sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije ove opštine koja se već bave stočarstvom.

– Radi se o konkursu za nabavku priplodnog materijala, odnosno junica simentalske rase starosti od 12 do 24 meseca, kao i jagnjadi i jaradi od 3 do 6 meseci i dviski od 6 do 9 meseci – kaže Ifet Hamzić, rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu opštine Prijepolje.

Zainteresovani stočari mogu priplodne junice kupiti i van područja opštine Prijepolje, a jedan od uslova je i da životinje budu prijavljene pre nego što se podnese zahtev lokalnoj samoupravi za povraćaj dela sredstava.

– Povraćaj  je 70 odsto od plaćenog iznosa, s tim što opština priznaje račun na iznos do 200.000 dinara po jednom priplodnom grlu. Jedan poljoprivrednik može da nabavi najviše dva priplodna grla i u tom slučaju ostvari maksimalno do 300.000 dinara povraćaja za kupovinu dviski, jagnjadi, jaradi i junica – objašnjava Hamzić.

Ž. Dulanović