Насловна ВЕСТИ2 Прикупљање узорака за панчевачки Фестивал ракије “Ракија и ракијаши 2021”

Прикупљање узорака за панчевачки Фестивал ракије “Ракија и ракијаши 2021”

471

Који домаћин пече најбољу ракију? Одговор на ово питање знаће се у суботу 23. октобра када се у Панчеву одржава Међународни фестивал ракије “Ракија и ракијаши 2021” и то баш под слоганом “Који домаћин пече најбољу ракију?” Фестивал ће бити одржан на простору старе Барутане (поред центра Биг и Мекдоналдса) у Панчеву.

А да би се сазнало чија ракија је најбоља потребно је прво послати узорке, урадити оцењивање, па тек онда прогласити победника. 

Због тога Организациони одбор Фестивала позива све досадашње и будуће учеснике да од 15. септембра па до, најкасније, 01. октобра 2021. пошаљу узорке ракије на оцењивање квалитета.

• Наступ на Фестивалу може бити у групи:

– „Јавно учешће“ (право наступа имају само хоби произвођачи, појединачно у ракијским категоријама са сваким послатим узорком и екипно – уколико имају 4 или више различитих воћних ракија, када улазе у конкуренцију за најбољу хоби-дестилерију)

– „Инкогнито учешће“ (право наступа имају хоби произвођачи као и регистроване дестилерије где сви који желе могу да провере квалитет својих производа без јавног објављивања резултата оцењивања), који је одлична прилика за проверу овогодишње производње или залиха ракија.

• Узорак за оцењивање чини једна стаклена боца од мин. 0,7 литара.

• На узорку треба читко написати следеће податке:

– „Јавно учешће“ или „Инкогнито учешће“

– Врста воћне ракије

– Јачина у алкохолним степенима (препорука: до 45%)

– Година производње

– Име и презиме/место/улица и број/телефон

– мејл произвођача (на који ће се послати оцењивачки листић за категорију инкогнито)

• Сви учесници који наступе са 4 или више узорака учествују у избору за најбољу хоби-дестилерију. У конкуренцији су 4 најбоље оцењене ракије различитих воћних врста. Ликери не учествују у конкуренцији за избор најбоље хоби дестилерије.Такодје за најбоље оцењену ракију Фествала не мозе бити проглашен џин, вотка, …

• Котизација за учешће по узорку износи:

– 1,300.- дин за све који први пут учествују

– 1,200.- за све који су учествовали једном на неком од наших претходинх Фестивала

– 1,100.- дин за учеснике који су учествовали 2x до сад на насем Фестивалу

– 900.- дин за учеснике на сва три наша претходна Фестивала

– 1,500.- дин за наступ у групи „Инкогнито учешће“

– Три првопласиране ракије из сваке категорије са Фестивала ракије „Ракија и ракијаши 2020“, оствариле су гратис наступ ове године за наградјене ракије са којима су тај успех постигли

– Првонаграђени произвођачи из сваке категорије, са релевантних фестивала одржаних од 24.10.2020. до данас, остварили су гратис наступе ове године само за те награђене врсте ракије. 

Котизација се може послати готовински (у коверти заједно са узорцима) или уплатити на жиро-рачун : 200-3128070101846-64, прималац: Удружење произвођача и љубитеља традиционалних производа, воћара и виноградара „Равница“, Панчево.

Оцењивање узорака вршиће се по следећим категоријама:

– Младе ракије од шљиве (произв. 2019.-2021. год.)

– Ракије од шљиве (произв. 2015. – 2018. год)

– Старе ракије од шљиве (произв. пре 2015. год.)

– Ракије од дуње безбојна

– Ракије од дуње тамна

– Ракије од кајсије

– Ракије од крушке виљамовке

– Ракије од осталих врста крушака

– Комовица

– Лозовача

– Ракије од јабуке безбојна

– Ракија од јабуке тамна

– Ракија од вишње

– Ракија од трешње

– Ракија од брескве

– Траварице

– Специјалне ракије (мастика, клековаца узо, анисовка …)

– Вињак

– Ракија од јабуке у типу Калвадос

– Џин

– Ликери

– Остале ракије – све остале врсте воћних ракија/јаких алкохолних пића сврставају се у категорију “ОСТАЛЕ РАКИЈЕ”. Уколико се у некој од горе наведених категоријиа на Фестивалу не појави десет и више узорака истих воћних ракија/ЈАП,пребациће се у категорију остале ракије.

За оцењивање квалитета узорака задужена је комисија у саставу:

– Проф. Нинослав Никићевић, председник комисије (Пољопривредни факултет Земун)

– Проф. Веле Тешевић (Хемијски факултет Београд)

– Др Иван Урошевић (Пољопривредни факултет у Бјељини)

– Др Бранко Поповић (Институт за воћарство у Чачку)

– Др Даворка Дјукић Дејановић

– Инг Верољуб Љуба Урошевић (дугогодишњи директор производње Прокупац Београд)

– Инг Љубиша Станковић Пољопривредни факултет Земун

– Инг Јован Урошевић (дестилерија Ток)

Оцењивачка комисија ће прогласити:

– Најбољу хоби дестилерију Фестивала за 2021. годину

– Шампиона Фестивала за 2021. годину -најбоље оцењена ракија – (ликер џин вотка… не мозе бити шампион фестивала)

– Победнике по категоријама (прошле године је било 24 категорије)

Жири фестивала ће доделити специјална признања за:

– Најбољу младу ракију Фестивала у 2021. (произведену у 2021.)

– Најбољу ракију у категорији Даме ракијаши

– Награду „Никола Стојанац“ за најбољу ракију од кајсије на осонову резултата са Фестивала у 2021 години.

– Најбољу ракију у категорији Страни учесници

Освајањем признања на Фестивалу ракије „Ракија и ракијаши 2021” учесник стиче право на коришћење фестивалског знака у медијској промоцији производа.

Поред тога, Фестивал је референтно (изборно) такмичење за све ракије од шљиве. Свака шљивовица која на Фестивалу буде оцењена оценом преко 18,50 квалификује се за избор најбоље ракије од шљиве на смотри која се сваке године одржава у Инстититуту за воћарство у Чачку. (Последње две године победници овог престижног такмичејња су учесници нашег фествала)

Сви учесници фестивала „Ракија и ракијаши 2021“, стичу аутомаски 15% попуста на цену котизације за оцену квалитета на Новосадском Сајму. Такође, сви победници такмичарских категорија за те узорке стичу право БЕСПЛАТНОГ наступа на Фестивалу ракије у Рачи и Апатину.

Организатори Фествала другу годину за редом, након упућених позива, очекује учешће првонаграђених произвођача по категоријама са свих релевантних фестивала и смотри од 24.10.2020. године до данас.

Сви учесници Фестивала чији узорци буду оцењени са 14,00 и више бодова добиће „Ракијско писмо“ за свој производ. 

Проглашење победника и објава резултата оцењивања планирано је за 23. октобар 2021. године, на сам дан одржавања Међународног фестивала ракије „Ракија и ракијаши 2021“у 10 часова. 

У СЛУЧАЈУ НЕПОВОЉНЕ КОВИД СИТУАЦИЈЕ (ЗАБРАНА ОКУПЉАЊА И СЛИЦНО), ФЕСТИВАЛ ЋЕ СЕ ОРГАНИЗОВАТИ У ТЕРМИНУ ПО ПРЕСТАНКУ КОВИД ЗАБРАНА И СИТАЦАЊУ УСЛОВА ЗА ОДРЗАВАЊЕ.

Пише: Јасна Бајшански