Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ПРИМИЧЕ СЕ БЕРБА ЛУБЕНИЦА И ДИЊА

ПРИМИЧЕ СЕ БЕРБА ЛУБЕНИЦА И ДИЊА

Што више сунца – слађи бостан

27
Foto: Freepick

Горан Блануша из Ашање код Пећинаца, који се с породицом више од 20 година бави овим послом, на 100 хектара производе у просеку 3.500 тона, а у бољим годинама и читавих 5.500 тона лубеница годишње.

 Лубеница неће сазрети ако нема довољно сунца, а због велике влаге појавиће се болести. Сваке године гледам у небо, јер од времена зависи да ли ће сезона бити успешна – каже Никола Пантовић, бостанџија из Радмиловића код Кнића.

С око 19 хиљада хектара лубеница у Србији просечно уберемо око 250 хиљада тона годишње. Половина се произведе у Војводини, а остатак у неколико региона Србије. Производња диња у нашој земљи нешто је мања, али је свакако на узлазној путањи. Већина ових слатких плодова наћи ће се током овог лета на нашим трпезама, а мањи део и на светској пијаци.

Foto: Pixabay

Највећи прошлогодишњи произвођач лубеница у Југоисточној Европи, како је пренела Бета, јесте Горан Блануша из села Ашања у општини Пећинци, који се с породицом више од 20 година бави овим послом. Они на 100 хектара производе у просеку 3.500 тона лубеница годишње. Прошле године гајио је седам врста лубеница и две врсте диња.

Како је рекао новинарима, на његовом пољопривредном имању беру лубенице свакога дана од почетка јула до почетка новембра, а приноси, у зависности од временских прилика, крећу се од 40 до 80 тона по хектару, док укупан годишњи род може да достигне и 5.500 тона. Скоро 90 одсто произведених лубеница пласирају на домаће тржиште, док остатак из Ашање извозе у Данску.

Израелска диња биља од домаће

– Гајим израелску дињу. Она је захвална, јер може дуго да стоји након брања и добра је за транспорт. Не пуца као некадашње домаће диње које су некада наши гајили. Оне су одмах после бербе морале да се продају. Диња тражи мало више неге, јер је чешће нападају болести, него лубенице, али се надам да ћу добро проћи, јер је род добро понео – каже Никола Пантовић.

Ту су и купус и кромпир, ако бостан подбаци

У околини Кнића лубенице и диње се гаје на око 15 хектара и све је више нових засада, а један од највећих произвођача је Никола Пантовић из села Радмиловић. Његова производња је на отвореном, те род зависи највише од временских прилика. Прошле године било је доста кише, а потом је завладала велика суша.

– Лубеница неће сазрети ако нема довољно сунца, а због велике влаге појавиће се болести. Сваке године гледам у небо, јер од времена зависи да ли ће сезона бити успешна – каже Пантовић.

У новијем таласу произвођачи углавном одустају од старих сорти и оријентишу се на нове.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us