Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Prinosi umanjeni, kvalitet zadovoljavajući

Prinosi umanjeni, kvalitet zadovoljavajući

1060

Vinogradari su ove godine boreći se sa raznim nedaćama, ipak dočekali trenutak koji se smatra krunom rada u vinogradu – berbu. Rane sorte su uglavnom obrane, i ponegde, kakav je slučaj u Sremskim Karlovcima, već se po ulicama oseti miris vrenja. Kada svi budu skinuli rod sa vinove loze, moći će se određenija ocena dati, ali i proizvođači i stručnjaci slažu se u jednom – prinosi su manji, kvalitet zadovoljavajući.

Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu  Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Dragoslav Ivanišević kaže da je ova godina bila vrlo izazovna i naporna za vinogradare.

– Najkraće rečeno, ovo je bila teška godina – kaže Ivanišević.

– Desile su se neobične meteorološke pojave, odnosno velike količine padavine u maju i junu, vegetacija je nešto kasnila, dosta problema se javilo u toku cvetanja vinove loze pre svega zbog  padavina. To se odrazilo i na zaštitu, u prvom redu protiv plamenjače. Već u tom ranom periodu, u toku cvetanja i nakon cvetanja dosta vinograda u Srbiji i regionu, stradalo je od plamenjače. Kasnije smo imali i oluje, grad, i razne druge nepogode. Potom su nastupili periodi sa izuzetno visokim temperaturama, a onda i sa temperaturama ispod proseka.  

Foto: shutterstock

Sve to uticalo je na prinos, za koji Ivanišević kaže da je znatno manji od prosečnog.

– Moj utisak je, mada je  berba još u toku i nemamo konačne podatke, da je Fruška gora možda i najmanje pogođena svim tim nepogodama, i da je prinos umanjen 20 do 30 odsto u odnosu na prosečan, dok generano gledano na nivou cele države je rod smanjen i do 50 odsto. Tamo gde su vinogradi sačuvani i gde je dobro zadravstveno stanje, i kvalitet grožđa je  dobar. Lep je sadržaj šećera i PH u sorta koje

se sad beru iz grupe pinoa, grašca, rajnskog rizlinga, pogotovo kada se ima u vidu kakva je godina bila.

Ivanišević napominje da je za poznije sorte poput kaberne sovinjona, merloa, probusa i drugih, koje će se brati za 10, 15, možda i više dana, od velike važnosti kakve će vremenske prilike biti u tom periodu. Ako ostane lepo i sunčano vreme mogu se očekivati dobri rezultati što se kvaliteta tiče.

Vinogradar i vinar Aleksandar Vinčić iz Šida, proizvođač grašca koje je nosilac ovogodišnje laskave titule jednog od najboljih belih vina u svetu, sličnog je mišljenja. On je jedan od onih vinogradara koji su u julskim nepogodama pretrpeli znatnu štetu. Srušeno mu je ukupno oko četiri hektara vinograda. Određenu količinu je uspeo da spasi, nešto još uvek podiže, ali deo je ipak bespovratno uništen.

– Ovu godinu obeležili su neravnomerna oplodnja na početku, što je imalo za posledicu nezadovoljavajuću količinu grožđa, a posle toga usledio je u celoj Srbiji napad plamenjače, usled kojeg su mnogi vinogradi desetkovani. Čak su i oni koji budno prate i bdiju nad svojim vinogradima pretrpeli gubitke. Na sve to u Sremu, posebno u zapadnom delu olujna navremena praćena krupnom kišom i gradom su dodatno otežala celokupnu situaciju. Ono što je preživelo, nadamo se da će biti dobro, a toga je vrlo malo. Prinosi su za trećinu manji, za kvalitet ćemo tek videti. Sadašnje vremenske prilike pogoduju vinogradima. Ima dosta sunca, vlažnost vazduha je relativno niska, nema pogodnosti za razvoj botritisa i drugih bolesti koje bi mogle da naprave problem u narednim danima.

Jovan Pavlović Kurjak, vinogradar i vinar iz Sremskih Karlovaca, se slaže da je  ova godina kada je reč o proizvodnji grožđa bila dosta zahtevna. Prvenstveno zbog vremenskih uslova. Početkom godine i tokom proizvodnje grožđa, kaže on, bilo je dosta nepogoda, te se morala obratiti posebna pažnja na zaštitu.

– Ko je blagovremeno to uradio, što se tiče prinosa i kvaliteta grožđa, ne treba da brine – kaže Jovan, koji je inače i master inženjer agronomije.

–  Prinos je smanjen ali je zato kvalitet odličan. Smanjenje prinosa, kada govorimo u globalu, je oko tridesetak posto u odnosu na prošlu godinu. Mi smo u našim vinogradima zaštitu obavili na vreme, tako da su nam i prinosi i kvalitet odlični. Obrali smo neoplantu i šardone, narednih dana planirmao da beremo i crne sorte – merlo, kaberne sovinjon, vranac.

U ovom velikom poslu koji ne trpi odlaganje, karlovačke vinogradare zateći će i tradicionalna manifestacija „Karlovačka berba grožđa“ koja će biti održana narednog vikenda 22, 23. i 24. septembra. Oni se po dugogodišnjoj tradiciji organizuju tako da ne trpi ni berba, a ni promocija vina i prodaja u centru Karlovaca.

Tekst: Zorica Milosavljević